NOS Nieuws

Angst voor fraude in gepolariseerde verkiezingen VS

Overledenen en illegalen die stemmen, stembiljetten die vervalst worden, stemapparaten die stiekem je stem veranderen. Met nog vijf dagen te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen gonst het van de geruchten.

Door de polarisatie in de campagne zijn zowel Republikeinen als Democraten bang dat de andere partij de verkiezingen probeert te 'stelen'. Uit peilingen blijkt dat 30 à 40 procent van de kiezers vreest dat de stemmen niet correct worden geteld.

Dat gaat niet alleen om fraude op de verkiezingsdag zelf, maar ook tijdens het vervroegd stemmen, wat in een aantal staten al een paar weken bezig is. Dat leidt soms tot ongemakkelijke situaties, zoals in Ohio. Frank Flack werd aangehouden nadat een vrouw een klacht over hem had ingediend bij de lokale politie. Die vrouw zag Flack foto's en aantekeningen maken van grafstenen. Haar conclusie was dat Flack die namen ging gebruiken om stemfraude te plegen. Het lag anders, schrijft The New York Times, hij bleek de graven vast te willen leggen voor een herdenkingsproject.

De Republikeinse kandidaat Donald Trump blijft herhalen dat het hele proces corrupt is. Afgelopen zondag zei hij tijdens een campagnebijeenkomst in Colorado dat er mensen zijn die waarschijnlijk meerdere keren stemmen en dat die stemmen niet goed worden geteld. Tijdens het derde presidentiële debat in Las Vegas had hij dat ook al gezegd.

Kunnen de doden stemmen?

Volgens Trump staan miljoenen Amerikanen onrechtmatig als kiezer geregistreerd, omdat ze zijn overleden of omdat ze illegale immigranten zijn. Hij wijst op een onderzoek van het Pew Research Center. Uit dat onderzoek uit 2012 bleek inderdaad dat miljoenen registraties niet meer geldig waren, zo'n 24 miljoen zelfs. Ook waren 1,8 miljoen overleden Amerikanen nog geregistreerd als stemgerechtigde.

Van fraude was daarbij geen sprake. Het waren administratieve fouten in het verouderde registratiesysteem: veel van de informatie stond nog ouderwets op papier. Er werd niet goed gecommuniceerd tussen overheidsinstanties, waardoor mensen die waren overleden gewoon in het systeem bleven staan. Onder de 24 miljoen onrechtmatige registraties waren ook Amerikanen die simpelweg naar een andere staat waren verhuisd.

Nauwelijks fraude

Verder beweert Trump dat stemfraude heel regelmatig voorkomt. Justin Levitt, hoogleraar aan de Loyola Law School, heeft onderzoek gedaan naar identiteitsfraude. Hij ontdekte dat in de verkiezingen tussen 2000 en 2014 meer dan een miljard stemmen werden uitgebracht en dat slechts bij 31 gevallen sprake was van fraude.

De aantijging dat illegale immigranten geregistreerd staan om te stemmen en daarmee de Democraten aan verschillende overwinningen hebben geholpen, is gebaseerd op een onderzoek dat sindsdien is ontkracht. De onderzoekers hebben de cijfers verkeerd geïnterpreteerd en een foute conclusie getrokken, zegt de Harvard-professor die de cijfers had aangeleverd.

Bovendien is het hartstikke ingewikkeld om grootschalige fraude te plegen in de VS. Het Amerikaanse systeem is gedecentraliseerd: ieder district in elke staat heeft zijn eigen vrijwilligers en werknemers, die lid kunnen zijn van elke politieke partij. Experts concluderen dan ook dat het zo goed als onmogelijk is om zo'n operatie uit te voeren: er zijn te veel mensen nodig op te veel verschillende niveaus om onopgemerkt te werk kunnen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl