Sociale Dienst
NOS NieuwsAangepast

Samenwonende bijstandsontvanger verarmt door korting

Ontvangers van een bijstandsuitkering die een woning delen komen al gauw 100 euro per maand tekort voor noodzakelijke uitgaven, doordat ze gekort worden op hun uitkering. Dat heeft Bureau Regioplan uitgerekend op verzoek van de Amsterdamse SP-wethouder Vliegenthart, schrijft dagblad Trouw.

Vooral gezinnen met kinderen die van een bijstanduitkering moeten rondkomen en met anderen een woning delen, kunnen het hoofd vaak niet boven water houden, concludeert Vliegenthart uit de onderzoekscijfers.

Regioplan heeft de effecten van de zogeheten kostendelersnorm onderzocht. Door die maatregel, die begin 2015 werd ingevoerd, worden woningdelers gekort op hun bijstand, omdat de kosten voor bijvoorbeeld huur, stroom en televisie gedeeld kunnen worden.

"Verzekeringen, kleding, voeding zijn allemaal niet deelbaar. De staatssecretaris gaat er ten onrechte van uit dat dit ook deelbare kosten zijn", aldus Vliegenthart. "Sommige gezinnen komen maandelijks 100 euro tekort. Dat betekent dat ze geen buffer hebben en dat ze ook de vaste kosten niet kunnen dragen. Die mensen zitten acuut in de problemen."

Mantelzorgers

Een alleenstaande die met één ander een woning deelt, wordt ruim 200 euro per maand gekort. Als de woning met meerdere mensen wordt gedeeld, loopt die korting verder op. De maatregel geldt ook voor mantelzorgers, zoals een kind dat weer bij zijn vader of moeder gaat wonen om die te verzorgen.

Twee dagen geleden besliste de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van sociale zekerheid, dat de kostendelersnorm redelijk en rechtsgeldig is. De Raad moest in dertien zaken beoordelen of de maatregel terecht werd toegepast.

Rekenfout

Wethouder Vliegenthart wil de norm zelf niet aanvechten, maar vindt dat de overheid "een rekenfout" heeft gemaakt bij het vaststellen van de deelbare kosten. Hij wijst erop dat Regioplan zijn berekeningen heeft gebaseerd op cijfers van het gerenommeerde budgetinstituut Nibud.

Landelijk leveren zo'n 60.000 bijstandsontvangers een deel van hun uitkering in als gevolg van de maatregel. Amsterdam kent relatief veel woningdelers met een bijstandsuitkering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl