KLM
NOS NieuwsAangepast

KLM sleept FNV voor de rechter

KLM spant een kort geding aan tegen FNV omdat de bond weigert te onderhandelen over de bezuinigingen bij de luchtvaartmaatschappij. Sinds afgelopen weekend wordt op intercontinentale vluchten gevlogen met een steward of stewardess minder. Dit leidt volgens de vakbonden tot onacceptabele verhoging van de werkdruk.

De Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) en FNV ruziën hier al weken over met KLM. Uit protest tegen het schrappen van een 'cabin attendant' houdt FNV morgen een werkonderbreking, zoals dat afgelopen weken eerder is gebeurd. FNV- en VNC-leden zullen een half uur het werk neerleggen. De verwachting is dat dit morgen op Schiphol tot overlast gaat leiden.

Het geding moet vrijdag voorkomen, een dag na de acties dus.

Uitgepraat

De gang naar de rechter is er nadrukkelijk niet op gericht de acties van morgen te verbieden. KLM beroept zich op de cao. Daarin staat dat de bond een inspanningsverplichting heeft bij het zoeken van een oplossing. "We proberen al maanden met ze in gesprek te komen, maar dat lukt niet. Met de piloten hebben we een cao en met grondpersoneel ook. Maar met het cabinepersoneel lukt het niet."

FNV laat weten voorlopig te zijn uitgepraat, omdat KLM de bezuiniging van tafel weigert te halen. "We hebben gepraat, we hebben onze inspanning geleverd," zegt FNV'er Leen van der List.

De rechter nu vragen om een verbod van de acties, zoals afgelopen zomer, acht KLM niet kansrijk. "We hebben sterk stakingsrecht in Nederland, afgelopen zomer was een heel andere situatie. Het was hoogseizoen en er was terreurdreiging." De rechter gaf KLM toen gelijk en verbood geplande acties van het grondpersoneel.

Als de rechter KLM gelijk geeft vrijdag en FNV dus weer moet gaan onderhandelen, kan dat vervolgacties belemmeren. Maar zover is het nog niet. FNV heeft nog verdere acties gepland. De bond wacht eerst het resultaat af van de acties morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl