NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad: verkeerscontrole mag voor opsporing

Het gerechtshof moet opnieuw kijken naar een zaak waarbij een verdachte werd vrijgesproken omdat er bij hem wiet werd gevonden tijdens een verkeerscontrole die in feite was bedoeld voor opsporing. Volgens de Hoge Raad is zo'n opsporingsmethode toegestaan, op voorwaarde dat de staande gehouden automobilist gevraagd wordt om zijn papieren. Ook mag de politie hierbij niet etnisch profileren, vindt de Hoge Raad.

Bij zogenoemde dynamische verkeerscontroles wordt een verdachte staande gehouden onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid wil de politie de achtergrond van de bestuurder checken en zijn auto doorzoeken, omdat hij mogelijk een strafbaar feit heeft gepleegd.

Misbruik van de bevoegdheid

Het gerechtshof in Amsterdam sprak vorig jaar december een verdachte vrij na zo'n dynamische verkeerscontrole. Bij die controle was bijna een kilo wiet in de auto gevonden. Volgens het hof was de arrestatie onrechtmatig omdat de politie misbruik had gemaakt van zijn bevoegdheid. Het OM ging tegen die uitspraak in cassatie.

De Hoge Raad vindt de arrestatie wel rechtmatig omdat de politie wel degelijk de papieren van de verdachte heeft gecontroleerd. Hierdoor is de controle niet alleen maar gebruikt om de wiet op te sporen, was er ook sprake van een 'gewone' verkeerscontrole.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl