De groep collega's van het straatverlichtingsbedrijf
NOS Nieuws

'Afschaffen van het woord allochtoon gaat niets veranderen'

"Het woord allochtoon is straattaal, net als 'kut-Marokkaan' of 'kut-Turk'. Dat soort taal moet de overheid helemaal niet gebruiken", zegt de Turkse Şükrü in het Hilversumse stadscentrum. Hij is stellig: het woord allochtoon hoort niet thuis in de politiek.

Vandaag maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bekend dat ze de termen allochtoon en autochtoon schrappen. De begrippen zijn volgens de organisaties niet meer precies genoeg en stigmatiserend.

Ongelijkheid

Şükrü is geboren in Turkije, maar werkt al jaren in Nederland. Hij heeft de Turkse nationaliteit, maar voelt zich Nederlander. "Als ik me aan de regels houd en me aanpas aan het systeem, hoef ik geen Nederlander te worden. Zolang ik mijn steentje blijf bijdragen aan de samenleving, voeg ik meer toe dan iemand die thuiszit."

Zijn collega Abdel, geboren in Marokko, is het daarmee eens. Abdel heeft de Nederlandse nationaliteit, maar voelt zich niet altijd geaccepteerd. "Het woord allochtoon zorgt voor onderscheid tussen mensen, het zorgt voor ongelijkheid", zegt Abdel. "Zelfs jongeren die zijn voortgekomen uit een tweede generatie worden nog allochtoon genoemd. Als Turk of Marokkaan blijf je altijd allochtoon. Je komt er nooit vanaf."

Abdel vindt het dan ook een goede zaak dat de WRR en het CBS de term niet langer gebruiken. "We leven hier samen in een land, we werken allemaal. Ik sta ook vroeg op, ik moet ook gewoon hard werken. Ja, ik kom uit Marokko, maar waarom moet ik voelen dat ik anders ben?"

Zowel Abdel als Şükrü werkt voor een bedrijf dat straatverlichting aanlegt. In hun werk komen ze het 'allochtonen-probleem' regelmatig tegen. "Ik heb een Nederlandse nationaliteit, die heeft de Nederlandse regering mij toegekend. Dit is mijn thuis, dit is mijn land. Ik woon hier al vijftien jaar, maar toch zien veel Nederlanders dat niet zo. Ik ben geen allochtoon, ik ben gewoon Nederlander", zegt Abdel.

Ik hoor het woord allochtoon al jaren. Ik maak me er niet meer druk om.

Waqar (woont al 35 jaar in Nederland)

De Pakistaanse Waqar heeft niet zo'n moeite met het stempel. Hij woont al 35 jaar in Nederland en runt sinds enkele jaren zijn eigen snackbar. "Ik hoor het woord al jaren, maar maak me er niet zo druk om", zegt Waqar lachend.

"Ik snap wel dat mensen het misschien niet altijd leuk vinden, maar het ligt eraan hoe je er zelf tegenaan kijkt", zegt Waqar. "Als je donker haar of een donkere huidskleur hebt, val je sowieso al op. Het woord allochtoon afschaffen gaat hier niets aan veranderen."

Scheldwoord

Ook de Turkse groenteman Ibrahim voelt zich niet aangesproken door het woord allochtoon. "Het doet mij eigenlijk niets", zegt hij. "Het is net zoiets als 'hé, Turk!', dat wordt ook vaak gezegd. Je kunt dat als een scheldwoord opvatten inderdaad, maar het is ook maar net in welk zinsverband het wordt gebruikt."

Ibrahim woont al bijna veertig jaar in Nederland en had twintig jaar lang zijn eigen zaak. Sinds kort werkt hij in loondienst in een Turkse groentewinkel. "Ik heb een dubbele nationaliteit, maar ik voel me natuurlijk meer Turks. Daar liggen mijn roots. Ik heb nooit echt te maken gehad met het stempel 'allochtoon', op school niet en ook niet in het beroepsleven. Ik trek me er gewoon niets van aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl