De J-20 in actie op de luchtshow in Zhuhai

Machtige Draak vliegt voor het eerst op Chinese luchtshow

'Machtige Draak' is de bijnaam voor het nieuwe gevechtsvliegtuig van de Chinese luchtmacht: de Chengdu J-20. Vandaag was het toestel voor het eerst voor publiek te zien op een vliegshow in Zhuhai, een stad in het zuiden van China.

Het Chinese stealth-vliegtuig lijkt een beetje op de F-35 (de JSF), maar is vooral de Chinese tegenhanger van de grotere Amerikaanse F-22 Raptor, die vrijwel onzichtbaar is op de radar en vijandelijke toestellen vanaf grote afstand kan aanvallen.

Dit is 'm dan: de Machtige Draak (Chengdu J-20)

De nieuwe jagers worden gezien als symbool voor de Chinese inspanningen om het leger te moderniseren. Voor China is een sterke militaire aanwezigheid belangrijk, onder meer vanwege de spanningen rond enkele eilandjes in de Zuid-Chinese Zee waar zowel China als de buurlanden aanspraak op maken.

De J-20 maakte zijn eerste testvlucht al in 2011, maar tot nu toe hadden alleen bloggers en vliegtuigspotters het toestel in actie gezien. Tijdens de luchtshow vlogen twee J-20's een minuut lang over het publiek.

De Chinese stealth-jager wordt nog steeds getest. Chinese bronnen meldden de afgelopen jaren dat het toestel in 2018 operationeel zou zijn, maar volgens luchtvaartexperts duurt het waarschijnlijk langer. Bij de Amerikaanse F-22 duurde het na de eerste testvlucht nog 15 jaar voordat het toestel operationeel was.

Op de vliegshow van Zhuhai, de belangrijkste van China, presenteert de luchtvaartindustrie nog een paar nieuwe toestellen zoals een transportvliegtuig, een bommenwerper en een gevechtshelikopter. Liefhebbers kijken vooral uit naar de presentatie van een nieuw watervliegtuig, het grootste ter wereld in zijn soort, onder meer bedoeld voor reddingsmissies op zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl