In juni werd er een partij van 4000 kilo cocaïne in beslaggenomen
NOS NieuwsAangepast

Zorgen om aanpak cokesmokkel Rotterdamse haven

Er is straks onvoldoende capaciteit om de drugssmokkel via de Rotterdamse haven aan te pakken. Volgens het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester van Rotterdam zullen de gevolgen van bezuinigingen bij de haven en de douane merkbaar zijn.

Volgens het OM stevent Rotterdam dit jaar af op een recordvangst aan drugs. "Het ligt meer voor de hand om de capaciteit van opsporingsdiensten uit te breiden dan terug te brengen", vindt het OM.

Partijen worden steeds groter

Dit jaar is al zo’n 12.000 kilo cocaïne onderschept, fors meer dan het jaarlijkse gemiddelde van 9000 kilo. Wat opvalt is dat de partijen drugs groter worden. Tegenover elke onderschepte partij staan volgens criminele bronnen vier of vijf partijen die wel het land binnen komen.

Om de drugs het land in te smokkelen, krijgen de criminelen hulp van binnenuit. Havenwerkers maar ook corrupte opsporingsmedewerkers zijn bereid om tegen betaling van grote sommen geld drugscriminelen te helpen.

Op dit moment staan in Rotterdam twee corrupte douaniers terecht.

Argusogen

Rotterdam heeft geregeld te maken met schietpartijen in het criminele milieu. Havenwerkers en vrachtwagenchauffeurs worden bedreigd om mee te werken aan de drugssmokkel.

In de Rotterdam worden de plannen van minister van Financiën Dijsselbloem om het aantal douaniers te verminderen dan ook met argusogen bekeken. "De driehoek maakt zich grote zorgen over de plannen om de capaciteit van sommige opsporingsdiensten terug te brengen", aldus OM-woordvoerster De Graaff.

'Het feit dat we veel vangen is geen goed signaal'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl