NOS NieuwsAangepast

IS biedt fel weerstand in buitenwijken van Mosul

Iraakse generaal: we zijn bijna in centrum Mosul

Bij het offensief om IS te verdrijven uit Mosul, rukken Iraakse troepen op in de buitenwijken van de stad. Hierbij is onder meer het regionale gebouw van de staatstelevisie ingenomen, zegt een Iraakse generaal.

Strijders van IS zouden fel weerstand bieden met onder meer anti-tankgranaten, maar het zou hen niet lukken de opmars van de Iraakse troepen te stuiten. Het gaat om elite-eenheden die gisteren het oostelijke deel van Mosul zijn binnengegaan. Ze zijn nog op zo'n 10 kilometer van het centrum van de stad.

Luchtaanvallen

Volgens generaal Sami al-Aridi van de special forces zijn ze de buitenwijk Gogjali binnengetrokken. Die wijk ligt minder dan een kilometer van de centraler gelegen wijk Karama. Daar zouden IS-strijders betonnen muren hebben geplaatst om de aanval tegen te houden. Ook hebben ze bermbommen langs de weg naar Karama gelegd.

Op IS-stellingen in de wijk Gogjali worden sinds vanochtend luchtaanvallen uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen van een coalitie onder leiding van de VS. IS sticht branden die veel zwarte rook veroorzaken om de piloten het zicht te ontnemen.

Kleine groepen

Amerikaanse militairen schatten dat er 3000 tot 5000 IS-strijders in de stad zijn, en nog eens 1500 tot 2500 in de omgeving. Ze moeten het opnemen tegen een troepenmacht van meer dan 40.000 man, waaronder militairen, militaire politie, commandotroepen en Koerdische strijders.

Volgens de Amerikanen, die de luchtaanvallen afstemmen met het Iraakse leger, kunnen de IS-strijders zich niet meer in grote groepen verplaatsen. "Als we zien dat ze zich verzamelen, bombarderen we ze en maken we ze dood", zegt een woordvoerder. De gevechtsvliegtuigen voeren alleen nog precisiebombardementen uit, om burgerslachtoffers zoveel mogelijk te voorkomen.

Menselijk schild

Volgens de VN heeft IS veertig voormalige leden van de Iraakse veiligheidsdiensten geëxecuteerd in de omgeving van Mosul. Hun lichamen zijn in de rivier de Tigris gegooid, zegt een woordvoerster.

Daarnaast heeft IS gisteren geprobeerd om zo'n 25.000 burgers vanuit een stadje ten zuiden van Mosul te verplaatsen. Vermoedelijk moesten ze dienen als menselijk schild bij IS-posities. De terreurgroep stuurde vrachtwagens en minibusjes om mensen op te halen, maar de meeste daarvan keerden om. De chauffeurs waren bang dat ze onder vuur zouden worden genomen door patrouillerende vliegtuigen, aldus de VN.

IS bezette Mosul in 2014. Twee weken geleden, na lange voorbereidingen, begon het Iraakse leger aan een offensief om de tweede stad van Irak te bevrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl