NOS NieuwsAangepast

GL en CU: Kunduz-plan moet anders

GroenLinks en de ChristenUnie zijn tegen het huidige plan om een politietrainingsmissie naar Kunduz te sturen.

GroenLinks-leider Sap zegt dat het plan dat nu op tafel ligt, wat haar fractie betreft niet kan. "Drie grote kritische vragen zijn uitgegroeid tot bezwaren", zei Sap.

Twijfels

De fractie twijfelt ernstig of in Kunduz wel wederopbouw mogelijk is. Verder wil GroenLinks alleen een puur civiele training, en geen paramilitaire. Ook is volgens de fractie de kans groot dat agenten bij de oorlog betrokken raken.

"Paramilitaire trainingen zien wij niet zitten", zegt Sap. "Wat ik wil is dat onze motie zo goed mogelijk wordt uitgevoerd, dus wederopbouw door een civiele trainingsmissie".

Ook de ChristenUnie zegt geen 'ja'. De fractie heeft grote twijfels over de effectiviteit van de missie, zei partijleider Rouvoet. Hij is bang dat de Afghaanse politiemensen getraind worden "om te vechten tegen de Taliban met het risico dat ze overlopen naar de Taliban."

Kamermeerderheid

GroenLinks en de Christenunie moeten allebei akkoord gaan met het plan om het kabinet aan een meerderheid te helpen in de Tweede Kamer. Gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen PvdA, SP en Partij voor de Dieren zijn ook tegen de missie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl