Geen aidsremmers meer in Curaçao
Curaçao heeft geen medicijnen meer voor de meer dan 500 hiv/aidspatiënten op het eiland. De apotheek van ziekenhuis SEHOS heeft de afgelopen maand in tientallen gevallen bepaalde medicijnen niet op tijd of helemaal niet kunnen leveren. Die stuurde de patiënten met lege handen naar huis, aldus CURA+, de hiv/aidspatiëntenvereniging op Curaçao.
CURA+ heeft een brandbrief gestuurd naar de minister van Gezondheid en Milieu op Curaçao, de directie van het ziekenhuis, de leveranciers, de Ombudsman en de Consumentenstichting.
Betalingsproblemen
Volgens Mario Kleinmoedig van CURA+ kan het niet innemen van medicatie resistentie in de hand werken. Hij stelt bovendien dat er voldoende medicijnen op het eiland zijn. "Maar importeurs weigeren te leveren aan het ziekenhuis vanwege betalingsproblemen."
Individuele apothekers bevestigen dat er eerst cash op tafel moet komen, voordat medicijnen aan het ziekenhuis geleverd kunnen worden.
SEHOS-woordvoerder Raiza Kibbelaar bevestigt dat er een tekort is aan medicijnen als gevolg van de cashflow-problemen van het ziekenhuis en acht het niet uitgesloten dat er inderdaad patiënten naar huis zijn gestuurd. "Maar dat is geen beleid." Het ziekenhuis zegt toe dit nu te gaan onderzoeken. Of er ook andere medicijnen worden meegegeven kan Kibbelaar niet zeggen.
Volgens Cura+ gebeurt dat ook en kan het veranderen van medicatiecombinaties om niet-medische redenen de ontwikkeling van resistentie en allergieën tegen medicatie-combinaties in de hand werken. "Daardoor wordt op langere termijn de levensverwachting van onze hiv-patiënten gereduceerd, een zeer kwalijke en onacceptabele zaak", zegt Kleinmoedig.
Mismanagement
De schuld voor de financiële problemen van het ziekenhuis wordt door verschillende partijen in elkaars schoenen geschoven. De regering van Curaçao vindt dat er sprake is van mismanagement in het ziekenhuis. Maar die schuift de schuld door naar de verzekeraars.
Om de hoek van het oude ziekenhuis in Willemstad wordt nu een nieuw ziekenhuis gebouwd, met Nederlandse steun. De verhuizing staat gepland in 2018.