Raoul Wallenberg
NOS NieuwsAangepast

Jodenredder Wallenberg na 71 jaar dood verklaard

De autoriteiten in Zweden hebben de diplomaat Raoul Wallenberg officieel dood verklaard, 71 jaar nadat hij spoorloos verdween in Hongarije. Wallenberg zou nu 104 jaar oud zijn geweest.

Wallenberg hielp in de Tweede Wereldoorlog 20.000 tot 100.000 Hongaarse Joden te ontsnappen aan de Holocaust.

Hij was in 1944 door de Zweedse regering naar de ambassade in Boedapest gestuurd om de Hongaarse Joden te redden. Die werden bedreigd omdat Hitler-Duitsland de regering van bondgenoot Hongarije had afgezet en de nazipartij van de Pijlkruisers aan de macht had gebracht.

Wallenberg liet schuilwoningen voor Joden bouwen op het terrein van de ambassade en gaf ze nagemaakte Zweedse paspoorten, zodat ze als Zweden gevrijwaard konden blijven van deportatie. Het land was in de Tweede Wereldoorlog neutraal.

Spoorloos

In januari 1945 werd hij door de Russen in Hongarije gevangengenomen op verdenking van spionage. Daarna is er niets meer van hem vernomen.

In 1957 verklaarden de Russen dat Wallenberg op 17 juli 1947 in de Loebjanka-gevangenis in Moskou was overleden aan een hartinfarct. Er werd toen al aangenomen dat hij was overleden door een gewelddadige ondervraging of dat hij kort na zijn arrestatie was geëxecuteerd.

In 2000 verklaarde Rusland dat Wallenberg ten onrechte in de gevangenis had gezeten en werd hij gerehabiliteerd.

In de loop der jaren zijn er diverse theorieën en verklaringen geweest over de verdwijning en de vermeende dood van de Zweedse diplomaat. Maar er waren ook geruchten dat hij nog in leven was.

Oproep om zich te melden

De zakelijk vertegenwoordiger van Wallenberg heeft volgens de krant Expressen aan de Zweedse belastingdienst gevraagd of hij dood verklaard kon worden, omdat uit onderzoek niet is gebleken dat hij nog zou kunnen leven.

De belastingdienst heeft op 14 oktober formeel een oproep gedaan aan Wallenberg om zich te melden, en aan mensen die hem kenden om informatie over hem te geven.

Omdat er geen reactie is gekomen op de oproep, is Wallenberg dood verklaard. Zijn sterfdatum is vastgesteld op 31 juli 1952. Voor die datum is gekozen omdat in Zweden de sterfdatum wordt vastgesteld op vijf jaar na de vermissing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl