Magnus Carlsen in juli tijdens het Masterstoernooi in Bilbao
NOS SportAangepast

Schaker Carlsen vreest Russische hackers bij strijd om wereldtitel

Wereldkampioen Magnus Carlsen vreest in de aanloop naar de strijd om de wereldtitel met de Rus Sergej Karjakin voor aanvallen van hackers. De Noorse schaakgrootmeester heeft de beveiliging van zijn computer daarom tot het hoogst mogelijke niveau opgeschroefd.

"Het gaat natuurlijk wel om de wereldtitel, dan moeten we zo goed mogelijk beveiligd zijn", verklaarde zijn manager Espen Agdestein in een interview met de Noorse krant Verdens Gang. "Het is van levensbelang dat vreemdelingen geen toegang krijgen tot onze wedstrijdanalyses."

Carlsen neemt het van 11 tot 30 november in New York op tegen zijn Russische uitdager Karjakin. Omdat niet al zijn assistenten en adviseurs in New York aanwezig zijn, zal Carlsen ook veel overleg voeren via de computer. Volgens zijn manager is de beveiliging opgeschroefd tot 'Pentagon-niveau'.

Russische hackers hebben de laatste tijd naam gemaakt met diverse acties, ook binnen de sport. Zo wordt vermoed dat hackerscollectief Fancy Bears, dat onlangs inbrak in de computersystemen van antidopingagentschap WADA, uit Rusland afkomstig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl