Vooral dure horloges zoals Rolexen zijn populair in Oekraïne
NOS NieuwsAangepast

Politici in Oekraïne dol op Rolex en Cartier

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Ze hebben dure horloges, oldtimers, onroerend goed en heel veel cash. De macht in Oekraïne is niet slecht bedeeld, zo blijkt uit een lijst van bezittingen van politici en topambtenaren, die openbaar is gemaakt.

Een van de opmerkelijkste lijsten is die van de burgemeester van Dnipro (het voormalige Dnipropetrovsk), Boris Filatov. Hij meldt dat hij zeven jaar geleden een kaartje voor een ruimtevlucht heeft gekocht. Prijs: 1,3 miljoen euro.

Online-formulier

De lijst is een poging om iets te doen aan de wijdverbreide corruptie in Oekraïne. Iedereen die er toe doet in het openbaar bestuur van het land is verplicht zo'n zogenoemde e-verklaring in te vullen.

Dat zijn bij elkaar zo´n 50.000 mensen: de president, de premier, parlementsleden, burgemeesters, regionale bestuurders en directeuren van staatsbedrijven bijvoorbeeld. Ze hadden tot gisteren de tijd om op een online-formulier te melden wat ze allemaal bezitten. En heel Oekraïne kan dat nu zien.

Overigens hebben honderden rechters volgens het Anti-Corruptie Actie Centrum ontslag genomen. Die hadden er kennelijk weinig behoefte aan dat jan en alleman in hun financiën konden rondneuzen.

Horloges

De machtigen van het land houden van dure horloges. Filatov heeft een collectie die de gemiddelde Oekraïner in zijn hele leven nog niet bij elkaar gespaard krijgt; Breguet, Cartier, Officine Panerai, Audemars Piguet en Atmos.

Het hoofd van de belastingdienst, Roman Nasirov, mag zich de eigenaar noemen van verschillende Rolexen en Breguets en zijn vrouw heeft ook een behoorlijke collectie. Premier Volodimir Groisman heeft twaalf prijzige klokjes.

Cash

Ook aan contant geld hebben veel heren (en enkele dames) geen gebrek. Premier Groisman en zijn vrouw hebben 1,6 miljoen euro in een oude sok, belastingbaas Nasirov anderhalf miljoen onder zijn matras. Ook sommige aanhangers van de in 2014 verdreven president Janoekovitsj doen het lang niet slecht. Zo bezit parlementslid Nestor Sjoefritsj 8,5 miljoen euro aan cash.

Speciale aandacht was er voor president Porosjenko, algemeen beschouwd als een van de rijkste mannen van Oekraïne. Hij heeft lang gewacht met zijn verklaring. En wat blijkt? De president bezit maar liefst 104 bedrijven, niet alleen in Oekraïne, maar op tal van plaatsen in de wereld, ook in Nederland en in het vijandige Rusland.

Weelde

De lijst is enorm lang. De machtigen van Oekraïne bezitten appartementen, grond, Japanse poppetjes, Fabergé-eieren, dure kleren en schilderijen. Van hun salaris is dat allemaal onmogelijk te betalen. Parlementsleden verdienen tussen de 1000 en 1500 euro per maand en ook ministers komen veelal niet ver boven de 1000 euro uit.

Velen houden er dan ook (aandelen in) bedrijven op na. En hoewel natuurlijk niet kan worden geconcludeerd dat iedere Oekraïense bestuurder corrupt is, is de weelde zonder enige twijfel mede te danken aan corruptie.

Brood

De gemiddelde Oekraïner zal al die luxe en al dat geld watertandend gadeslaan. In een land waar het minimumloon zo´n 55 euro per maand bedraagt, kunnen maar weinigen zich meer veroorloven dan hun dagelijkse brood.

Of de lijst zal leiden waar hij voor bedoeld is, beperking van de corruptie, moet nog blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl