De maatregel moet gaan gelden voor onder anderen de asielzoekers die worden vastgehouden op het eiland Nauru
NOS Nieuws

Australië wil bootmigranten niet terug, ook niet als toerist

De Australische premier Turnbull verdedigt deze week een controversieel wetsvoorstel in het parlement: illegale bootmigranten mogen het land nooit meer in. Het is een verdere aanscherping van het toch al strenge Australische asielbeleid.

In het wetsvoorstel staat dat migranten die proberen Australië binnen te komen per boot, nooit meer een verblijfsvergunning of visum krijgen. Ook een bezoek als toerist of voor zaken wordt daarmee verboden. Een uitzondering wordt gemaakt voor minderjarige bootmigranten.

De wet moet met terugwerkende kracht ingaan per juli 2013. Hij geldt dus ook voor bootmigranten die de afgelopen jaren naar Australische detentiecentra op buitenlandse eilanden als Manus en Nauru zijn gestuurd. Volgens persbureau Reuters zitten daar nog zo'n 1200 mensen.

Juridische bezwaren

Ook mensen die na hun afwijzing in Australië in een ander land wel als vluchteling zijn opgenomen, zijn niet meer welkom in Australië. Juristen en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch, maar premier Turnbull is ervan overtuigd dat het plan juridisch haalbaar is. Hij zegt dat het plan het strengst mogelijke signaal moet afgeven aan mensensmokkelaars.

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat het plan door het parlement komt. In de Senaat heeft de regering geen meerderheid. De grootste oppositiepartij Labor heeft nog geen besluit genomen over steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl