NOS NieuwsAangepast

Tientallen miljoenen voor gelijke kansen in het onderwijs

Minister Bussemaker van Onderwijs trekt de komende drie jaar 87 miljoen euro uit om ongelijkheid in het onderwijs aan te pakken. Met dat geld moeten kinderen van laagopgeleide ouders weer dezelfde kansen krijgen als kinderen die uit een hoger sociaal milieu komen.

Eerder dit jaar publiceerde de Onderwijsinspectie een onderzoek waarin naar voren kwam dat kinderen met dezelfde talenten niet altijd dezelfde kansen krijgen in het onderwijs. Het gezin waarin je geboren wordt, is steeds bepalender voor je loopbaan in het onderwijs. Morgen presenteren Bussemaker en staatssecretaris Dekker hun plannen om daar wat aan te doen.

Extra zetje

De extra miljoenen gaan onder meer naar schakelklassen. Die zijn bedoeld om leerlingen net dat extra zetje te geven om op een hoger niveau te komen. Basisschoolleerlingen die thuis weinig begeleiding krijgen, kunnen in zo'n klas worden klaargestoomd voor de havo, terwijl ze in eerste instantie een vmbo-advies hadden.

Ook wordt het geld gebruikt om kinderen met laagopgeleide ouders meer begeleiding te kunnen geven. Verder kunnen ouders die moeite hebben met het Nederlands, taallessen krijgen, zodat ze hun kinderen beter kunnen begeleiden, schoolbrieven kunnen lezen en meer betrokken raken bij de school.

Alle leerlingen moeten het beste uit zichzelf kunnen halen, ongeacht hun thuissituatie, talenten of achtergrond.

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker

Tot slot gaat er vanaf volgend jaar elk jaar 1 miljoen euro naar projecten om studenten in het hoger onderwijs te koppelen aan middelbare scholieren. Studenten die een hbo- of universitaire opleiding volgen, moeten daarbij een rolmodel zijn voor jongeren die van huis uit niet gewend zijn om verder te studeren. Ze kunnen een drempel bij middelbare scholieren wegnemen en ze over de streep trekken om toch te gaan studeren.

Volgens Bussemaker en Dekker is het onacceptabel dat de verschillen tussen kinderen als ze naar school gaan soms juist groter worden in plaats van kleiner. "We streven naar onderwijs waarin álle leerlingen en studenten zich thuis voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen, ongeacht hun thuissituatie, talenten of achtergrond", schrijven ze in hun brief aan de Tweede Kamer.

Na de 87 miljoen euro die de komende drie jaar wordt uitgetrokken voor gelijke kansen in het onderwijs is er elk jaar 26 miljoen euro beschikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl