Seismoloog: Italiaanse aardbevingen lokken nieuwe uit
De aardbevingen van de afgelopen tijd in het midden van Italië zijn een kettingreactie. Dat denkt de Italiaanse seismoloog Gianluca Valensise. Hij ziet een duidelijk verband tussen de bevingen van de afgelopen twee maanden.
In augustus kwamen bijna 300 mensen om bij een aardbeving met een kracht van 6,2. Sindsdien zijn er in het gebied duizenden kleinere bevingen geweest. De aardbeving vanmorgen had een kracht van 6,6. Het was de sterkste beving sinds 1980.
Volgens Valensise zijn al deze aardbevingen aan elkaar gelinkt. Hij wijst op oneffenheden in de aardkorst langs de Apennijnen, de bergrug waarlangs de bevingen voorkomen.
"Een aardbeving met een kracht van zes of hoger veroorzaakt spanningen in de aardkorst die langs die oneffenheden gaan", zegt de seismoloog. "Die spanningen veroorzaken weer barsten. Dit is waarschijnlijk wat we gezien hebben sinds augustus."
Valensise waarschuwt dat dit proces heel lang door kan gaan. "Een grote aardbeving kan in principe een andere oneffenheid in de aardkorst honderden kilometer verderop verzwakken."
Een vergelijkbare kettingreactie speelde zich volgens hem af in 1783, in Calabria in het zuiden van Italië. In een periode van nog geen twee maanden waren daar toen vijf grote aardbevingen met een kracht van ruim 6,5.
Meer recent, in 1997, waren drie aardbevingen rond Assisi in het midden van Italië. De eerste had een kracht van 6,4 en veroorzaakte elf dodelijke slachtoffers. Tussen de tweede en derde zat een groot aantal kleine bevingen. Valensise: "Dat was zeer vergelijkbaar met wat we nu zien, maar dan op een kleinere schaal."
Volgens de seismoloog zijn er de komende tijd zeker naschokken te verwachten. Hij weet niet zeker of er nog grote bevingen komen. "Door de herverdeling van de spanningen in de aardkorst is er een kans op nieuwe barsten. Als dat zo is, zou dat in de komende dagen of weken kunnen gebeuren."