NOS NieuwsAangepast

Vijf vragen over misbruik Terneuzen

Kardinaal Simonis wordt vandaag door de rechtbank in Middelburg gehoord over een geval van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk. Vijf vragen over deze zaak.

Waar draait de zaak om?

De zaak draait om Dave en pater Jan. Pater Jan werkte rond 1990 als pastoor in Terneuzen, waar Dave bij hem thuis kwam. Dave zegt dat hij daar door pater Jan is misbruikt. Vanwege ontucht met drie andere jongens werd pater Jan begin jaren negentig veroordeeld, en oneervol ontslagen. Via dit voorlopig getuigenverhoor probeert de advocaat van Dave te achterhalen of het zinvol is om een schadevergoeding voor Dave te eisen van het bisdom.

Waarom heeft de advocaat daar kardinaal Simonis bij nodig?

Voordat pater Jan aan het werk ging in Terneuzen, was hij in de jaren zeventig jeugdwerker in een tehuis in Rijswijk. Daar werd hij verdacht van kindermisbruik. Het OM seponeerde de zaak tegen pater Jan om onduidelijke redenen. Kardinaal Simonis was in die jaren nog bisschop van Rotterdam, waar Rijswijk onder valt. De advocaat wil van Simonis weten wat hij in zijn Rotterdamse jaren hoorde over het misbruik in Rotterdam. Ook wil hij weten hoe het kan dat iemand die in het bisdom Rotterdam van kindermisbruik werd verdacht, later toch op een andere plek aan de slag kon.

Wie wordt er nog meer gehoord?

De oud-bisschop van Breda, Huub Ernst. Hij was bisschop van Breda, waar Terneuzen bij hoort, toen het misbruik daar plaatsvond. De advocaat wil van Ernst weten, waarom iemand met een mogelijk misbruikverleden als pastoor aan de slag mocht in Terneuzen, waar hij weer met kinderen in aanraking zou komen. Vorige week werd in een ander verhoor in deze zaak al duidelijk dat er over de voorgeschiedenis van pater Jan in ieder geval niets in zijn personeelsdossier was opgenomen.

Wat zegt pater Jan er zelf eigenlijk van?

Pater Jan wil niet praten. Toen hij enkele weken geleden zelf als getuige werd opgeroepen in deze zaak, stuurde hij een brief. Hij verklaarde dat hij te oud en te broos is om voor een rechtbank te staan. De rechtbank moet nog beslissen of pater Jan wellicht thuis gehoord kan worden.

Wat moet er na vandaag duidelijk zijn?

Dit verhoor is het laatste in een serie van drie. Die verhoren richten zich allemaal op de vraag: wat wist het bisdom over de achtergrond van pater Jan? Wat wist het bisdom Rotterdam, waar pater Jan vertrok, omgeven met geruchten van misbruik? Het bisdom Breda, dat de pater een paar jaar later in dienst nam? Als dat duidelijk is, weet Dave of hij kans maakt op een schadevergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl