Uitgezette imam preekt 'gestampte pot van salafisme'
De Nederlands-Marokkaanse imam El-Alami Amaouch predikt "de gestampte pot van het salafisme", zegt arabist Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit Tilburg. "Wij gelovigen gaan naar het paradijs en de rest, zo'n beetje de hele wereld, verrot in de hel. Dat is in het kort zijn boodschap." België zet de haatprediker het land uit, omdat hij een gevaar is voor de samenleving.
De imam is actief in het Waalse dorp Dison, niet ver van Verviers. Hij heeft 30 dagen om het land vrijwillig te verlaten. "Doet de imam dat niet, dan wordt hij vastgehouden in een gesloten afdeling. Vervolgens wordt hij uitgeleverd aan Nederland", zegt correspondent Joris van Poppel. De imam is getrouwd met een Nederlandse en woonde een lange tijd in Den Haag. België heeft contact gehad met staatssecretaris Dijkhoff, zodat Nederland voorbereid is op zijn komst. "Wat Nederland verder met hem doet, moet Nederland zelf weten", zegt Van Poppel.
In een filmpje van een preek van 'Sjeik Alami' is ook een IS-vlag te zien, zegt De Ruiter. "Dat zijn aanwijzingen dat deze man zich bevindt tussen salafisme en terrorisme."
Ook de 17-jarige zoon van Alami Amaouch houdt er radicale ideeën op na. Hij kwam in augustus in het nieuws, omdat hij op straat luidkeels aan het bidden was voor de dood van christenen. De jongen zit nog vast.
Zwarte lijst radicale imams
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland wil samen met de NCTV een convenant opstellen waarin staat wat wel en niet mag in een preek. "Veel imams komen uit het buitenland. Zij weten niet altijd hoe het allemaal werkt hier in Nederland", zegt vice-voorzitter Saïd Bouharrou. "Maar voor ons is het heel helder: voor imams die onverdraagzame teksten preken, is geen enkele ruimte in Nederland. "
De raad werkt aan een zwarte lijst voor radicale imams. "Dan weten de moskeebesturen dat ze op hun hoede moeten zijn", zegt Bouharrou.
Het Belgische kabinet probeert de imam al jaren uit te zetten, maar de man ging daar keer op keer tegen in beroep. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft nu besloten het beroep te verwerpen, waarmee de uitzetting definitief wordt.