Een nachtelijk Nederland vanuit de ruimte
NOS NieuwsAangepast

Donker moet écht donker zijn tijdens de Nacht van de Nacht

Vannacht gaat op veel plekken in Nederland het licht uit. Het is de Nacht van de Nacht, de enige nacht in het jaar waarin gemeenten en bedrijven samen proberen te zorgen dat het echt donker is.

Het project is bedacht door natuur- en milieufederaties, die op deze manier aandacht willen vragen voor lichtvervuiling. "Als je een nachtkaart van de wereld ziet, dan licht Europa het felst op, en daarbinnen is Nederland het meest zichtbaar", vertelt een van de initiatiefnemers in vakblad Bouwformatie. Al die nachtelijke verlichting is onnodig, duur en slecht voor het milieu, stelt hij.

Om aandacht te vragen voor deze 'lichtverspilling', doen 160 bedrijven en gemeenten door heel Nederland vannacht de lampen uit. Zo gaat de Domtoren in Utrecht op zwart, dimt Tata Steel in IJmuiden de lichten en is ook het centrum van Middelburg compleet donker.

In het donker eten

Tijdens de twaalfde editie van het evenement worden verder door heel Nederland activiteiten georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen bij een sterrenwacht, een nachtelijke kanotocht maken door de Utrechtse grachten, of in het donker tafelen in een restaurant. In totaal zijn er zo'n 400 activiteiten, vijftig meer dan vorig jaar.

Veel gemeenten doen de lampen uit in het gemeentehuis of stadskantoor en roepen bedrijven op dat ook te doen. Door de verlichting in bijvoorbeeld parkeergarages en billboards uit te doen, kan de lichtvervuiling sterk worden verminderd.

Als de lampen 's nachts uitgaan, zou ook de sterrenhemel weer wat beter zichtbaar moeten zijn, zeggen de initiatiefnemers van de Nacht van de Nacht. "Vannacht kan iedereen genieten van de schoonheid van de nacht." En omdat de wintertijd ingaat, duurt die beleving ook nog een uurtje langer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl