Begraafplaats Margraten
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Ereveld Margraten krijgt bezoekerscentrum van VS

Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten komt een bezoekerscentrum, dat geheel betaald wordt door een Amerikaanse stichting. Het pand moet in 2020 klaar zijn, want dan is het 75 jaar na de bevrijding. Dat schrijft de regionale omroep 1Limburg.

Op het oorlogskerkhof liggen 8301 gesneuvelde Amerikaanse militairen. En er staan op een muur de namen vermeld van zo'n 2000 vermiste Amerikanen.

Overzeese graven

De VS hebben 23 overzeese begraafplaatsen; waarvan die in Normandië de bekendste is. De Amerikaanse regering waardeert het, dat in het Limburgse Margraten veel aandacht wordt besteed aan de gesneuvelden en de graven.

Vandaar dat er geld komt voor een bezoekerscentrum dat geheel betaald en bepaald wordt door de Amerikanen. De Nederlandse stichting Memorial Center Akkers van Margraten wil daar digitale en virtuele informatie geven over wat zich rond die plek heeft afgespeeld.

"Nu is er slechts een plaquette," vertelt bestuurslid Giel Dijk. "Dat vinden we te weinig voor de 200.000 tot 300.000 bezoekers per jaar. We willen de mensen goed ontvangen en de gesneuvelde en vermiste militairen eren. En voor de jongeren is het goed dat er meer informatie komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl