Leden van het dijkleger controleren barsten en scheuren in kleidijken
NOS NieuwsAangepast

'Dijkvrijwilligers zijn onmisbaar voor goede dijken'

Zo'n 3000 dijkvrijwilligers worden vandaag in Katwijk aan Zee in het zonnetje gezet. Het zijn belangrijke extra ogen en handen voor de waterschappen en Rijkswaterstaat. Helemaal nu de dijken vanaf 1 januari 2017 aan strengere eisen moeten voldoen.

Je hoeft niet naast een dijk te wonen om je als vrijwilliger aan te melden, maar meestal is dat wel het geval. Volgens Roelof Bleker van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (en zelf ook dijkgraaf) zijn ze onmisbaar. "Juist mensen die bijvoorbeeld elke dag hun hond uitlaten op een dijk zien het als er iets geks aan de hand is. Dat kan van alles zijn. Een scheur door droogte, maar ook wel waar water uit de grond komt waar het anders nooit naar boven komt", legt Bleker uit.

'We letten op alles wat er niet hoort'

De paniek was erg groot bij het hoge water in 1995. Dat wil ik niet meer meemaken.

Jacco van Eck, dijkvrijwilliger

In 1995 moesten 250.000 mensen geëvacueerd worden toen het water in de Waal bij Ochten zo hoog stond dat de dijk door kon breken. "Dat was heel indrukwekkend, de paniek in het dorp was groot. Dat wil ik niet meer meemaken en daarom heb ik me opgegeven als dijkvrijwilliger", vertelt dijkvrijwilliger Jacco van Eck.

Nieuwe norm

Vanaf 1 januari 2017 wordt de Waterwet veranderd. Dijken moeten dan aan strengere regels voldoen. Minister Schultz wil dat de kans dat je overlijdt door een overstroming voor iedereen hetzelfde is: 1 op 100.000. Dat betekent dat plekken waar mensen meer kans lopen op een overstroming extra worden aangepakt.

De komende jaren wordt 350 miljoen euro per jaar uitgegeven aan het onderhoud en de versterking van de dijken. Volgens dijkgraaf Bleker zie je met de nieuwe norm de projecten verschuiven: "De zeedijken zijn op veel plekken sterker dan we dachten, veel plekken langs de rivieren zijn juist zwakker. Die zullen de komende jaren als eerste worden aangepakt."

Op deze kaart zie je waar bij jou in de buurt het komende jaar de dijken worden aangepakt.

"Als het water hoog is, gaan wij naar de dijken om te controleren of er geen scheuren in zitten", vertelt Van Eck. "Toch hoop ik dat het niet nodig is en het bij oefenen blijft."

Het komende jaar worden alle vrijwilligers bijgeschoold. "We gaan ze leren waar ze binnen de nieuwe normen op moeten letten," zegt Bleker, "maar we hebben het volste vertrouwen dat dat goedkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl