Een NS-conducteur
NOS NieuwsAangepast

NS'ers krijgen duizenden euro's extra aan onregelmatigheidstoeslag

Medewerkers van de NS die in onregelmatige diensten werken, krijgen voortaan ook onregelmatigheidstoeslag over een deel van hun vakantie-uren. 11.000 mensen profiteren daarvan.

De regel gaat in met een terugwerkende kracht van vijf jaar, waardoor de medewerkers voor Kerstmis een bonus van enkele duizenden euro's per persoon kunnen verwachten.

"Het bedrag verschilt sterk per persoon", zegt een woordvoerder van FNV Spoor. "Een medewerker die nog maar net bij de NS werkt, krijgt minder dan iemand die al vijf jaar of meer in dienst is."

Doorbetalen

Vorig jaar deed het Europese Hof een uitspraak over dit onderwerp. Op basis daarvan moeten werknemers tijdens hun vakantie uitbetaald worden alsof ze aan het werk zijn. Als ze normaal gesproken een onregelmatigheidstoeslag krijgen, moeten ze die over hun vakantie-uren ook ontvangen.

Sindsdien is in een aantal nieuwe cao's, waaronder de ziekenhuis-cao, vastgelegd dat het personeel recht heeft op doorbetaling van die toeslag tijdens de vakantie.

Voor het NS-personeel geldt de doorbetaling alleen voor vakantie-uren die wettelijk zijn vastgelegd. Voor de extra, bovenwettelijke vakantie-uren, betaalt de NS de onregelmatigheidstoeslag niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl