NOS SportAangepast

Dopingautoriteit over wantoestanden in Rio: schandelijk

Dopingautoriteit over toestanden in Rio: schandelijk

Het WADA is niet te spreken over de dopingbestrijding tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In Brazilië ging er heel veel mis, zo bleek donderdag uit het rapport dat de wereldantidopingautoriteit naar buiten bracht. De Nederlandse Dopingautoriteit sloot zich daar vrijdag bij aan. De gang van zaken was soms ronduit "schandelijk".

Veel van de misstanden zijn te wijten aan de manier waarop antidopingmedewerkers in Rio werden ontvangen. "De dopingcontroleurs en de begeleiders van sporters zijn zó slecht behandeld", weet de directeur van de Dopingautoriteit, Herman Ram.

"Er waren er te weinig, ze werden niet goed geïnstrueerd, ze hadden soms geen voedselbonnen, geen hotelkamer. Dat is schandelijk geweest."

'Braziliaanse mentaliteit'

Eén van de oorzaken is dat er te weinig geld was, maar Ram stelt dat ook de Braziliaanse mentaliteit niet meehielp. "Er is bezuinigd, waardoor een hoop dingen niet meer konden. Maar het was ook vooral de mentaliteit. Het uitstellen van de planning tot een heel laat moment. En dan improviseren. Dat kan op een aantal punten heel mooi uitpakken, maar bij antidopingbeleid is het echt uitgesloten. Want dat moet heel strak en goed gepland worden."

Aan wie het te wijten is? "Het IOC is uiteindelijk verantwoordelijk..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl