Minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA)
NOS Nieuws

'Sneller uitkering stopzetten van EU-arbeidsmigranten'

Europese arbeidsmigranten die kort in Nederland hebben gewerkt en vervolgens werkloos raken moeten eerder hun bijstandsuitkering kwijtraken. Minister Asscher van Sociale Zaken is het wat dit betreft eens met wethouder Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam.

Asscher zegt dat een Nederlandse bouwvakker de concurrentie met een Pool of een Roemeen vaak al niet aankan. Als die vervolgens blijven hangen als ze werkloos zijn geworden, is dat dubbel onrechtvaardig. Want zij hebben weinig bijgedragen aan de sociale zekerheid maar maken er wel gebruik van.

Rotterdam heeft een toenemend aantal arbeidsmigranten uit de EU die een bijstandsuitkering aanvragen nadat ze hier kort gewerkt hebben. In De Telegraaf vraagt wethouder Struijvenberg het kabinet of gemeenten zelf een uitkering mogen stopzetten. Nu mag dat pas na procedures bij de IND, de immigratie- en naturalisatiedienst.

Zitten wachten

"Als je hier komt om te werken, ben je welkom", zegt Asscher. "Maar als je vervolgens een half jaar in Rotterdam met een uitkering gaat zitten wachten terwijl de kans op werk in Polen groter is, dan klopt dat niet."

De minister gaat eerst met de Rotterdamse wethouder praten, maar vindt dat eventuele nieuwe afspraken ook voor andere gemeenten moeten gelden.

Werknemers uit andere EU-landen krijgen niet zomaar een uitkering in Nederland. Ze moeten eerst gewerkt hebben, en bij het aanvragen van bijstand vervalt bij de IND vrijwel zeker hun recht om in Nederland mogen te blijven. Toch kan de duur van een uitkering oplopen tot een half jaar hoewel de kans op werk uiterst klein is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl