Schedeldeel van duizenden jaren oud
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Gevonden schedel minstens 8000 jaar oud

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft onderzoek gedaan naar delen van een schedel die zijn gevonden op de Zandmotor, de kunstmatige zandbank tussen Ter Heijde en Kijkduin. Uit onderzoek is gebleken dat de botten van de menselijke schedel tussen 8000 en 9000 jaar oud zijn, meldt Omroep West. Daarmee is het een zeer uitzonderlijke vondst.

Een wandelaar vond de schedeldelen deze zomer op het strand. Nadat ze bij de politie waren afgeleverd, zocht het NFI uit hoe oud de botten waren. Er worden wel vaker botten gevonden op allerlei plekken in het land. Wanneer de politie aanvullend onderzoek nodig vindt, wordt het NFI ingeschakeld.

Ongevaarlijke radioactiviteit

“Het gebeurt niet vaak dat zulke oude menselijke botfragmenten gevonden worden in Nederland”, vertelt forensisch archeoloog Roosje de Leeuwe van het NFI. De leeftijd van dat soort botten wordt gemeten met koolstofdatering. Bij elk levend organisme komt een bepaalde vorm van ongevaarlijke radioactiviteit vrij. Dat is een isotoop van koolstof en heet C14. Na het overlijden van een organisme verdwijnt het C14 heel langzaam uit de resten. Door de overgebleven hoeveelheid C14 te meten die nog in het organisme aanwezig is, kan worden vastgesteld hoe oud de botten zijn. Dit kan tot wel 50.000 jaar terug.

Sommige mensen nemen botten die ze vinden mee naar huis. "Mensen moeten zich bewust zijn van het feit dat het kan gaan om een vermist persoon. Het wordt aangeraden om de botten aan de politie te overhandigen", zegt het NFI. Het is niet duidelijk wat er nu met de oeroude schedeldelen gaat gebeuren.

Advertentie via Ster.nl