Het gerechtshof in Leeuwarden
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw 18 jaar en tbs voor mishandelen en doodslaan stiefdochter

Het gerechtshof Leeuwarden heeft de stiefvader van de gehandicapte Daniëlla van Bergen, die in 2013 in haar huis in Groningen door geweld om het leven kwam, veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Eerder gaf de rechtbank dezelfde straf. Volgens het hof is de man verminderd toerekeningsvatbaar.

Haar moeder krijgt vijf jaar cel en tbs van het hof. De rechtbank had acht jaar opgelegd, en dat was ook de eis in hoger beroep.

Honkbalknuppel

Volgens het hof is het bewezen dat Geert W. zijn twintigjarige stiefdochter misbruikte en zo erg mishandelde dat ze een dag later overleed. De jonge vrouw, met het verstandelijke vermogen van een negenjarige, werd ook in de weken ervoor zwaar mishandeld door haar stiefvader. Hij sloeg haar onder meer met een honkbalknuppel en een stoel.

Het hof verwijt de moeder, Karin S., dat zij niets deed om het te voorkomen. Zij moet vijf jaar de cel in, omdat zij niet ingreep tijdens de mishandeling en niet om hulp heeft gevraagd.

Vrijspraak voor moord

Anders dan de rechtbank spreekt het hof Geert W. vrij van moord en pogingen tot doodslag. Het hof veroordeelt hem alleen voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. Omdat die strafbare feiten zo ernstig zijn, komt het hof toch tot dezelfde straf als de rechter.

De moeder wordt door het hof vrijgesproken van medeplichtigheid aan moord en poging tot doodslag. Daarom valt haar straf in hoger beroep lager uit. Zij is alleen veroordeeld voor medeplichtigheid aan zware mishandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl