Peter van Eenoo
NOS SportAangepast

Dopingcontroleur Van Eenoo niet verrast door chaos in Rio

Hoewel het WADA-rapport over de chaotische en nalatige dopingcontroles tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hem niet heeft verrast, noemt de vooraanstaande Belgische dopingcontroleur Peter van Eenoo het een slechte zaak in de strijd tegen de verboden middelen in de sport. "Besparen op de strijd tegen doping is een slechte zaak."

In het rapport komt het wereldantidopingagentschap WADA tot de conclusie dat er veel misging in Rio. Zo werden controles niet uitgevoerd omdat sporters onvindbaar waren, bleken er onvoldoende medewerkers beschikbaar en was een deel van medewerkers zelfs incompetent bevonden.

Financiële crisis

Volgens Van Eenoo zijn de problemen te wijten aan een gebrekkige organisatie. En ook de financiële crisis waarin Brazilië verkeert, zou een negatieve weerslag hebben gehad op de dopingcontroles in Rio. "Men ging op van alles besparen en waar bespaar je dan het makkelijkst op: dat is altijd de antidopingstrijd."

Volgens Van Eenoo verliepen de dopingcontroles vier jaar geleden tijdens de Spelen in Londen ook niet perfect, maar toen betrof het nog voornamelijk schoonheidsfoutjes. In Rio ging aanzienlijk meer mis. De conclusies uit het rapport komen voor Van Eenoo niet als een donderslag bij heldere hemel. Al tijdens de Spelen ving hij geruchten op over falende controles en chaotische taferelen.

'Zo moet het gebeuren'

Zo waren er veel te weinig chaperonnes die de sporters moeten begeleiden naar de dopingcontrole. Vrijwilligers die daarvoor waren ingehuurd verdwenen in het niets zo gauw ze hun outfit en accreditatie hadden opgehaald. "Men dacht dat alle vrijwilligers die waren ingehuurd ook zouden komen, maar dat gebeurde niet. Dat is iets waar je rekening mee moet houden."

Volgens Van Eenoo, die hoofd van het dopinglaboratorium in Gent is, worden dopingcontroles door de Nederlandse dopingautoriteit beter uitgevoerd dan de controles bij de Spelen. "Je verwacht dat de Olympische Spelen op dat gebied een toonbeeld zijn waarmee de grenzen worden bepaald: zo moet het gebeuren."

Het Internationaal Olympisch Comité is volgens Van Eenoo ook verantwoordelijk voor de chaos in Rio. Het IOC dient samen met de lokale organisatie verantwoordelijkheid te nemen voor de dopingcontroles tijdens de Spelen, maar neemt die taak volgens de Belg niet serieus genoeg. "In tegenstelling tot het Paralympisch Comité is er bij het IOC geen groep mensen die fulltime bezig is met de dopingstrijd", zegt Van Eenoo.

'Antidopingstrijd is een beroep'

Bij de Paralympische Spelen werden de dopingcontroles volgens Van Eenoo beter uitgevoerd dan bij de gewone Spelen. Hij pleit er daarom voor bij toekomstige Spelen medewerkers van de Dopingautoriteit in te huren omdat zij dagelijks bezig zijn met de strijd tegen de doping.

Van Eenoo: "Antidopingstrijd is geen hobby, het is een beroep. Dat moet je beroepsmatig aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl