Ard Schenk
NOS SchaatsenAangepast

Schenk: de KNSB is een kind met een waterhoofd

Ard Schenk ziet de toekomst van het Nederlandse schaatsen somber tegemoet. "Het conflict is van tafel. Het lijkt alsof het allemaal opgelost is, maar er blijven knelpunten zitten. Voor de komende twee jaar is er nu een deal, maar als je de weeffout niet uit de KNSB haalt, krijg je straks weer een probleem", zegt de voormalig schaatser in Langs de Lijn En Omstreken.

Schenk reageert op het slepende conflict in de schaatswereld over noodzakelijke bezuinigingen. Donderdagavond ging de ledenraad akkoord met de door de KNSB gemaakte afspraken met schaatsers, teams en gewesten. Voornaamste punt van overeenkomst is de zogenoemde premiepot voor de schaatsers. Die zal de komende twee jaar door de schaatsbond worden gevuld met 975.000 euro.

Volgens de drievoudig wereldkampioen en olympisch kampioen moet er veel veranderen bij de KNSB. Er moeten mensen vertrekken bij de schaatsbond, zodat het geld op een efficiëntere manier kan worden besteed. "Waarom zoveel personeel bij het bondsbureau in Utrecht? De KNSB is een kind met een waterhoofd."

Ook Sven Kramer was nog niet heel positief over de overeenkomst. Schenk weet wel waar het probleem zit. "Gewesten zijn zelfstandig en kunnen zelf bepalen hoe ze dagelijkse dingen invullen. En de topsport gaat buiten de KNSB om. Dat zit allemaal in de commerciële teams."

"De KNSB moet breedtesport en topsport uit elkaar houden. Je hoeft niet van alles te organiseren. Je moet zorgen dat Nederland schaatst. Waarom de eigen organisatie uitbreiden? Als er een wedstrijd georganiseerd moet worden, doet Thialf dat zelf. En met shorttracktoernooien wordt een bureau als TIG ingeschakeld. Dat zijn specialisten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl