Rosszee bij Antarctica wordt grootste zeepark ter wereld
De Rosszee bij Antarctica wordt het grootste natuurpark van de wereld. De lidstaten van de Europese Unie en 24 andere landen hebben in Australië afspraken gemaakt over bescherming van de zee. In een groot deel van het park, dat vier keer zo groot is als Duitsland, komt een vangstverbod. Waar nog wel mag worden gevist, geldt streng toezicht. De afspraken worden van kracht in december 2017.
Er is jaren gesproken over de beschermde status van de Rosszee. Vooral de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland maakten zich daar hard voor. Het kwam nooit tot een akkoord, doordat Rusland zich verzette tegen harde milieuafspraken. Maar nu de Russen net buiten de beschermde zone extra vis mogen vangen, zijn ze overstag gegaan. "In deze politiek turbulente tijden zijn we blij met deze internationale samenwerking", zei een Russische onderhandelaar nadat het akkoord was getekend.
Wetenschappers en milieuactivisten spreken van een historische mijlpaal. De Rosszee is een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan en wordt gezien als een van de belangrijkste ecologische plekken in de wereld, omdat de zee nauwelijks door mensen is aangetast.
Meer zeeën
Milieuactivisten hopen dat nu meer zeeën in de wereld als beschermd gebied worden aangewezen, maar veel landen zijn daar juist fel op tegen, bleek tijdens de onderhandelingen over de Rosszee.
Het nieuwe zeepark wordt ruim 1,5 miljoen vierkante kilometer groot. Er leven pinguïns, walvissen, zeevogels en inktvissen. Ook zijn er zo'n 10.000 andere diersoorten te vinden.