Een NXP-chip
NOS NieuwsAangepast

Miljardenovername NXP: mondiale specialist in geavanceerde chips

"NXP ontwikkelt en maakt geavanceerde chips voor onder meer zelfrijdende auto's en vrachtwagens. Daarnaast heeft het ook veel kennis in huis over beveiliging. Op die terreinen verwacht Qualcomm veel groei." Zo verklaart Barry Peet de overname van de Nederlandse chipfabrikant uit Eindhoven door het Amerikaanse Qualcomm, eerder vandaag.

Qualcomm betaalt maar liefst 43 miljard euro voor het bedrijf dat ooit uit Philips voortkwam. Peet, kenner van de Nederlandse chipindustrie, roemt NXP in het Radio 1 programma Nieuws en Co als een mondiale specialist. "Het zijn niet de simpele chips die het bedrijf maakt."

"NXP maakt heel geavanceerde chips waar een heel specifiek maakproces bij hoort. Dat kan maar op een paar plekken in de wereld. Waaronder dus de productielocatie van NXP in Nijmegen. In Eindhoven lopen ontzettend goede onderzoekers rond, maar ook in die fabriek werken heel hoogopgeleide mensen."

Amerikanen kopen Nederlandse hightechgigant voor 43 miljard euro

Het feit dat de chipfabrikant zelf de chips maakt, en daar dus zowel de kennis als de productiefaciliteiten voor heeft, is niet het enige sterke punt. Het bedrijf heeft bovenal nog veel kennis over toepassingen van chips in onder meer auto's en beveiliging.

Dat laatste is onder meer belangrijk voor het 'internet der dingen'. "In steeds meer voorwerpen komen chips. Maar die moeten wel goed beveiligd zijn. Daar is NXP heel goed in." Hetzelfde geldt voor de zelfrijdende auto's van onder meer Tesla en Google. Die kennis en kunde is al heel veel waard volgens Peet. "En wordt in de toekomst nog veel meer waard."

Banen

In de chipbranche is in Nederland slechts één bedrijf groter dan NXP: het eveneens in Eindhoven gevestigde ASML. Alleen produceert deze geen chips maar peperdure machines waarmee chips gemaakt worden. Barry Peet wijst er echter op dat er talloze kleinere bedrijven zijn die "mooie dingen doen".

Veel van die bedrijven zijn ook actief voor NXP. "Ik zie niet hoe die negatief beïnvloed zouden worden door deze overname. In ieder geval niet op de korte termijn. Ik denk dat topman Guido Dierick vandaag heel goed duidelijk heeft gemaakt dat Qualcomm zowel de kennis als de fabrieken in Nederland juist heel hard nodig heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl