Aangepast

Kritische pers in Turkije wordt monddood gemaakt

"Het wordt met de dag moeilijker om in Turkije een goede journalist te zijn. Ik heb geluk gehad dat ik een andere baan heb gevonden."

Eray Ozer was journalist bij een onafhankelijk krant tot de kans dat hij zou worden opgepakt steeds groter werd. Sinds de mislukte coup zijn meer dan honderd journalisten opgepakt en tientallen redacties gesloten.

De persvrijheid in Turkije staat al langere tijd onder druk, maar sinds de mislukte coup is het makkelijker voor de regering om keihard op te treden tegen mogelijk terreur.

Kritische pers in Turkije wordt monddood gemaakt

Maar veel arrestaties en sluitingen zijn met geen mogelijkheid te linken aan terreur. Volgens journalisten vindt er een grootscheepse zuivering plaats in de Turkse media. Iedereen die kritisch bericht over Erdogan wordt van zijn of haar bed gelicht.

Voor veel journalisten wordt de druk te groot, zij stappen vrijwillig uit het vak. Ozer is nu manager in een Turks eethuis. "Het is ingewikkeld om journalistiek te bedrijven zoals het zou moeten. Politiek gezien, wordt dat iedere dag moeilijker."

Eray Ozer werkt nu in een Turks eethuis

Het linkse televisiestation Hayat TV heeft weinig met Gülen, laat staan met IS of met de PKK. Toch het werd begin deze maand van zender gehaald door een anti-terreureenheid. De deuren naar de studio's en de regieruimten werden verzegeld.

Alleen op de krantenredactie zijn nu nog redacteuren te vinden. "Alles wat bij televisie hoort, is meegenomen", vertelt eindredacteur Ercument Akdeniz. Hij vermoedt dat het formeel iets te maken heeft met anti-terreuracties. "Maar we hebben geen aanklacht gezien. Dat maakt het zo totaal absurd."

Voor Faith Shingoz, voorlichter van de staatsomroep TRT, is het duidelijk waarom bij Hayat de deuren gesloten zijn. "De organisatie van Gülen is aangemerkt als terreurorganisatie, die de coup heeft gepleegd. Degenen die zo'n organisatie steunen, prijzen of erover schrijven worden eruit gepikt. Dat is natuurlijk illegaal."

De regering wil geen kritische pers, ze willen maar één geluid in de media.

Ercument Akdeniz

Hayat TV kreeg voordat het verboden werd al zeven keer een flinke boete opgelegd nadat er in uitzendingen kritisch geluiden te horen waren over de regering van Erdogan.

"Dat toont aan dat de regering geen kritische pers wil. Ze willen maar één geluid in de media", zegt Akdeniz.

De deur van de Hayat-studio is verzegeld

Sinds de couppoging zijn kritische media het doelwit geworden van pro-regering-media, stelt Akdeniz. "De oppositie-media wordt stelselmatig in de categorie terreur geplaatst, waardoor aanklagers in actie komen en rechtszaken worden gestart."

Media worden daardoor gedwongen tot zelfcensuur. "Of je censureert jezelf, of je gaat de gevangenis in. Dat is de methode die ze toepassen."

Volgens journalist Ozer wordt daardoor de grens tussen propaganda voor terreur en journalistiek vaag. "Niemand stelt vast wat propaganda is, of terreur en wat nog journalistiek is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl