In me I trust: "Als Trump wint bouwen we een muur om hem buiten te houden"

Het is een logische reactie om Trump te haten, om boos te worden. Maar dat doen we niet. Dat is namelijk precies wat hij wil.

Frankie Juarez (21)

Frankie Juarez (21) is niet bang voor Donald Trump, die immigranten regelmatig omschrijft als moordenaars, verkrachters en drugscriminelen. "Mijn familie heeft hard gewerkt om hier te kunnen zijn. We laten ons niet wegjagen."

Ook Maria Carrillo (21) trekt zich weinig aan van de harde uitspraken van Trump. "Hij zegt dat hij alle illegale immigranten wil uitzetten, nou dan heb je een groot probleem. Wie anders dan immigranten gaan in Amerika het vuile werk doen? Hij zal ze smeken om terug te komen."

We zochten Frankie en Maria op in Salinas, een stad twee uur rijden vanaf San Francisco. 75 procent van de inwoners van Salinas is latino:

Salinas wordt de salad bowl of the world genoemd: duizenden immigranten plukken hier groenten en fruit in de velden. Ze werken zes dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang. Veel van de immigranten zijn illegaal naar Amerika gekomen.

"Mijn ouders hebben 25 jaar lang in de velden gewerkt om mij naar school te sturen. Ze kwamen elke dag afgepeigerd en bezweet thuis", zegt Maria. "Ze hebben nu allebei reuma. Ze hebben hun leven opgeofferd om mij een betere toekomst te geven. Dat motiveert me enorm."

Deze immigranten werken in de velden in Salinas

Ook Frankie's moeder maakt lange dagen in haar winkel, Ema's bridal shop, om haar gezin te onderhouden. "Ik werk van 10 uur 's ochtends tot soms wel 5 uur 's nachts. Na sluitingstijd maak ik bruidsjurken en quinceañeras. Maar dat maakt me niet uit. Ik leef de Amerikaanse droom."

Frankie gaat net als Maria naar de universiteit. Omdat ze in Amerika geboren zijn, zijn ze officieel Amerikaans staatsburger. Frankie is dankbaar voor alle kansen die hij in Amerika krijgt. "De overheid heeft mij altijd geholpen. Mijn ouders, die illegaal naar Amerika zijn gekomen, hebben het veel moeilijker gehad."

Frankie en Ema Juarez voor haar winkel 'Ema's bridal shop' in Salinas

Frankie en Maria hebben het elke dag over de verkiezingen met hun klasgenoten. Veel van hen maken zich zorgen om hun familieleden en vrienden die illegaal in Amerika wonen. Maar ze geloven niet dat hun leven echt gaat veranderen na de verkiezingen. "Als Trump wint, bouwen wij ook een muur", zegt Salah uit Jemen, "een eigen muur in Californië om Trump en zijn achterban buiten te houden. Hier gaan we allemaal voor Hillary."

Wat zeggen de presidentskandidaten over immigratie?

Immigratie is een van de speerpunten van Donald Trumps verkiezingscampagne. De Republikein wil een muur laten bouwen aan de grens met Mexico. Een 'big beautiful wall' waar Mexico voor moet betalen, zegt hij. Trump heeft ook een aantal keer geroepen dat hij alle illegale immigranten wil uitzetten, maar hij heeft de laatste tijd zijn toon gematigd over massale deportatie.

Hillary Clinton zegt dat de muur aan de grens van Mexico nu veilig genoeg is. Ze wil ervoor gaan zorgen dat er voor veel van de 11 miljoen illegale immigranten in Amerika een kans komt om staatsburger te worden. Maar Clinton vindt ook dat illegale immigranten die een gevaar vormen onmiddellijk moeten worden uitgezet.

Deel artikel: