Maja Maneza viert haar olympische titel van Londen
NOS SportAangepast

Drie olympisch kampioenen van Londen moeten goud inleveren

Drie olympisch kampioenen van Londen 2012 moeten hun gouden medaille weer inleveren bij het IOC. Het gaat om gewichthefsters uit Kazachstan.

Vier jaar geleden ontsprongen ze nog de dans, maar na testen met vernieuwde technieken is nu alsnog gebleken dat ze hun prestatie met de hulp van verboden middelen hebben behaald.

Het gaat om Zoelfija Tsjinsjanlo (tot 53 kilo), Maja Maneza (tot 63 kilo) en Svetlana Podobedova (tot 75 kilo).

Nog vijf anderen

Daarnaast zijn ook nog vijf andere atleten van Londen met terugwerkende kracht gestraft door het IOC. Kirill Ikonnokov (vijfde bij het kogelslingeren), Dzina Sazanavets (vierde bij het gewichtheffen tot 69 kg), Marina Sjkermankova (derde bij het gewichtheffen tot 69 kg), Dimitri Starodoebtsev (vierde bij het polsstokhoogspringen) en Jaoeheni Zharnasek (negende bij het gewichtheffen tot 105 kg) staan niet meer in de boeken.

Ook het resultaat van inmiddels overleden Besik Koedoekchov (tweede bij het gewichtheffen tot 60 kg) is niet meer geldig. Koedoekchov kwam in 2013 om bij een auto-ongeluk.

Peking

Woensdag maakte het IOC ook al bekend dat zes sporters, onder wie drie gewichtheffers, van Peking 2008 hun medailles moeten inleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl