Een Russisch oorlogsschip
NOS NieuwsAangepast

'Russisch oorlogsbodems worden niet ingezet voor Aleppo'

Het Russische flottielje dat op de Middellandse Zee opstoomt in de richting van Syrië, wordt volgens het Kremlin niet ingezet voor de strijd om Aleppo. Het militaire konvooi, waar ook een vliegdekschip en een nucleair aangedreven kruiser in meevaren, passeerde gisteren de Straat van Gibraltar.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg waarschuwde toen dat Rusland de raketten aan boord van de oorlogsbodems kan inzetten om opstandelingen in de Noord-Syrische stad Aleppo te bestoken. Maar die suggestie is absurd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Rusland zou alleen zijn militaire aanwezigheid in de Middellandse Zee willen versterken.

Niet bij Aleppo

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken houdt vol dat Rusland vrijwillig tot een staakt-het-vuren in Aleppo heeft besloten en zich daar ook aan houdt. "Onze vliegtuigen zijn al negen dagen lang niet in de buurt van Aleppo geweest", zegt een hoge functionaris.

De rebellen in Aleppo en ook de Syrië-monitor in Londen zeggen dat de opstandige wijken alweer dagenlang gebombardeerd worden door Russische vliegtuigen.

Zwarte Zeevloot

Het is heel goed mogelijk dat Rusland zijn permanente aanwezigheid in het Middellandse Zeegebied wil uitbreiden, zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Moskou. Al maandenlang varen oorlogsschepen van de Zwarte Zeevloot op en neer voor de Syrische kust. Vanaf die schepen zijn raketten afgevuurd op doelen van de opstandelingen tegen president Assad.

Onlangs kondigden de Russen aan dat ze hun steun- en bevoorradingspunt Tartous aan de Syrische kust gaan uitbouwen tot een echte marinebasis. Mogelijk stuurt Moskou nu al het flottielje die kant op, vooruitlopend op de voltooiing van de marinebasis, zegt Godfroid.

Hij wijst erop dat het ook militair onhandig zou zijn van Moskou om langs deze omslachtige weg meer vuurkracht voor Aleppo te mobiliseren. "Het is veel eenvoudiger om nog een paar extra Soechoj-gevechtsvliegtuigen naar Syrië te sturen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl