NOS Nieuws

'Ziekenhuis is steeds meer kwijt aan spulletjes'

Om de zorguitgaven te beteugelen, moeten artsen en verpleegkundigen vaker gehoord worden. Daarvoor pleit bestuursvoorzitter Marcel Levi van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. "Ziekenhuizen staan propvol met gadgets, je kunt je afvragen of dat wel zinvol is, of die bijdragen aan een effectieve gezondheidszorg."

Onder redactie van Levi verschijnt vandaag het boek De dokter en het geld. Artsen (her)berekenen de kosten van de zorg. 28 auteurs, onder wie artsen, onderzoekers, bestuurders en een patiënt, doen suggesties om de kosten te beperken.

Levi constateert dat ziekenhuizen steeds meer geld kwijt zijn aan hulpmiddelen, waaronder medicijnen, pacemakers en andere apparaten. "We zijn elk jaar meer kwijt aan spulletjes en hebben dus minder geld voor personeel. Dat is geen goede ontwikkeling, we hebben veel mensen nodig om goede zorg te bieden", zegt Levi in het NOS Radio 1 Journaal.

Mensen laten zich verleiden apparaten aan te schaffen, maar andere professionals vragen zich dan af of de patiënt er wel wat mee opschiet.

Marcel Levi, bestuursvoorzitter AMC

Levi schat dat de zorgkosten met 5 tot 10 procent kunnen dalen als kritischer gekeken wordt naar uitgaven. Hij noemt als voorbeeld specialisten die dure apparaten wensen die een hype zijn in hun vakgebied. "Mensen laten zich verleiden apparaten aan te schaffen, maar andere professionals vragen zich dan af of de patiënt er wel wat mee opschiet. We hebben allemaal hobbyisten in ziekenhuizen. Iemand die dol is op het hart wil natuurlijk de allerbeste apparatuur voor het hart, terwijl andere specialisten - een patiënt is meer dan een hart, er zit ook nog wel wat omheen - zich afvragen of de patiënt er wat mee opschiet."

Ook het prestige van ziekenhuizen speelt volgens Levi een rol. Hij noemt als voorbeeld de operatierobot. "Daarover is best kritisch geschreven: peperduur apparaat, in aanschaf en gebruik. Klinkt allemaal hightech en modern. Patiënten lezen erover in bladen en zeggen: 'ik wil ook door de robot geopereerd worden'. Maar als je daar wetenschappelijk onderzoek op loslaat, valt heel erg tegen wat uiteindelijk het voordeel is voor de patiënt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl