Bevingsschade in het dorp Visso, nabij het epicentrum
NOS NieuwsAangepast

'Huizen aardbevingsgebied lijken bestookt met mortiergranaten'

Bij daglicht wordt de schade duidelijk die de aardbevingen gisteravond hebben aangericht in dorpen ten zuidoosten van de stad Perugia. "Het lijkt alsof de gebouwen met mortiergranaten bestookt zijn", zegt correspondent Rop Zoutberg.

In de gevels zitten enorme gaten, of ze zijn deels ingestort. "Heel veel gebouwen hebben grote scheuren die over de puien heen lopen. Die woningen zijn onbewoonbaar verklaard."

Ook monumenten zijn getroffen, zoals de San Salvatorekerk in Campi, in de regio De Marken. Het kerkgebouw uit de 15e eeuw was niet meer bestand tegen de aardschokken.

Het moment dat de kerk in Campi na zes eeuwen instortte

Zeker tweehonderd mensen in het getroffen gebied, in de bergen van Umbrië en de Marken, mogen niet terug naar huis. Ze hebben de nacht in hun auto of op straat doorgebracht. Bij de beving raakte een aantal mensen gewond, een 73-jarige man kreeg een fatale hartaanval.

Dorpelingen slapen in een zaaltje in Visso

Bij de beving van afgelopen zomer in Midden-Italië vielen bijna 300 doden. Het gebied dat gisteren werd getroffen, is echter dunbevolkt. Ook waren in de dorpen veel minder mensen dan in de zomer, zegt Zoutberg, want dan logeren Italianen uit de steden bij hun familie op het platteland en komen er veel belangstellenden af op de dorpsfeesten.

Bovendien waren er gisteren de hele dag al bevingen geweest, dus toen de eerste echt grote klap viel - aan het begin van de avond - waren de meeste bewoners hun huis al uit.

Vandaag zijn hulpverleners druk bezig met het bouwen van tijdelijke opvangplekken voor de ontheemden.

Aardbevingsschade in Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl