NOS NieuwsAangepast

D66 wil koninklijke graftombe digitaal toegankelijk maken

D66 wil dat de koninklijke graftombe in de Nieuwe Kerk in Delft zichtbaar wordt voor het publiek. D66-leider Pechtold bracht dat vandaag naar voren in het debat over de begroting van het Koninklijk Huis. Hij stelt voor de tombe digitaal zichtbaar te maken met behulp van virtual reality brillen waarmee bezoekers een 'rondleiding' kunnen krijgen.

Met de brillen moeten bezoekers de al eeuwen voor de buitenwereld gesloten graftombe kunnen bekijken.

Zowel de Nieuwe Kerk als de tombe wordt nu verbouwd. Pechtold beseft dat de koninklijke graftombe wat klein is om grote groepen mensen toe te laten. Met virtual reality brillen blijft de tombe dicht, maar kunnen mensen er toch in kijken.

Van D66 zou de virtuele rondleiding ook op internet mogen komen te staan, mits de koninklijke familie dat een goed idee vindt.

Pechtold wil virtual tour graftombe

De PvdA vraagt zich af of het plan van D66 niet te ver gaat. "Het lijkt een leuk idee, maar er zijn ook grenzen. Is dit niet te privé?" aldus Kamerlid Recourt.

"Als men het niet ziet zitten, is het jammer", antwoordde Pechtold in het debat, die benadrukte dat het hem in historisch opzicht interessant lijkt.

Wil je nu al een tour door de grafkelder, kijk dan hieronder:

animatie graftombe

Premier Rutte is niet van plan de graftombe open te stellen, omdat hij het een te grote inbreuk vindt op de persoonlijke levenssfeer van de Oranjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl