NOS SchaatsenAangepast

Wennemars: schaatsbond moet uit ivoren toren

Wennemars: bond moet uit ivoren toren

Na maanden van ruzies, dreigende stakingen en vergaderingen is er eindelijk een akkoord tussen de schaatsbond en de schaatsers. Daarmee is een dreigende staking van de wedstrijden, komend weekend in Groningen, van de baan.

De KNSB-directie en de drie partijen (schaatsers, gewesten en teams) hebben woensdagavond het akkoord ondertekend. Voornaamste punt van overeenkomst is de zogenaamde premiepot voor de schaatsers. Die zal de komende twee jaar door de schaatsbond worden gevuld met 975.000 euro. De ledenraad van de KNSB moet donderdag formeel nog akkoord gaan met de overeenkomst.

Volgens oud-schaatser en analist Erben Wennemars is deze premiepot van levensbelang voor de schaatsers. "De premiepot heeft een andere rol dan een aantal jaar geleden. Toen was de premiepot een bonus, verdienden schaatsers goede salarissen en kreeg je aan het eind van het jaar een extraatje", aldus Wennemars in Nieuwsuur.

"Nu is dat anders. Sven Kramer heeft zich als leider opgeworpen. Maar hij heeft dat geld uit die pot niet nodig. Hij heeft privésponsors. Dus voor hem is het minder van belang. Maar voor negentig procent van de andere schaatsers zijn die premies hun inkomen, het is hun hypotheek, hun huishoudgeld."

Sven Kramer wordt gehuldigd voor zijn wereldtitel

Kritisch op KNSB

Wennemars is kritisch op de schaatsbond (KNSB). "Iedere keer als de schaatsers, de teams, de gewesten en de bond dachten dat er bijna een overeenkomst was, kwam er weer een konijn uit de hoge hoed. Was er weer een tegenstelling."

"Dat heeft kwaad bloed gezet bij de schaatsers. Die begonnen te denken: hoe groot zijn de problemen nou eigenlijk? Met wie hebben we te maken? Bovendien kwam het plan om de schaatsteams te laten bezuinigen totaal zonder overleg."

De oud-schaatser weet wat de bond de komende jaren te doen staat. "De bond moet nu naar zichzelf kijken. Ze moeten uit de ivoren toren. En dan moeten ze echt gaan reorganiseren, om te kijken hoe ze dienend kunnen faciliteren aan de ploegen, de schaatsteams en de gewesten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl