NOS Nieuws

Vandalen zetten duizenden Alkmaarders in de kou

Bij 10.000 huishoudens in Alkmaar-Noord en omgeving staat deze ochtend de cv-installatie uit, omdat er een gasstoring is geweest. De toevoer heeft tussen 22.00 en 01.00 uur stilgelegen nadat een zogenoemde gaskast was vernield.

Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander hadden vandalen de kast, die de verdeling van gas in een wijk regelt, opengebroken met een koevoet. "Het mag duidelijk zijn dat dit soort vandalisme grote risico's voor de dader met zich meebrengt." Door het openbreken ging de automatische beveiliging aan en kwam de gastoevoer stil te liggen.

Opstarten volgens instructies

Omdat er een tijd geen gas naar de cv-installaties van de 10.000 woningen is gegaan, gingen volgens de woordvoerder de meeste cv-installaties uit. "Dat is dan weer de beveiliging van zo'n installatie."

Veel mensen worden dus wakker in een koud huis, denkt de woordvoerder. "Ze kunnen hun cv-installatie weer opstarten volgens de instructies." Het is de eerste keer dat een gaskast van Liander is opengebroken. De netbeheerder heeft aangifte gedaan bij de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl