Vluchtelingen in de buurt van Mosul
NOS NieuwsAangepast

IS executeert tientallen gevangenen bij Mosul

Strijders van Islamitische Staat hebben tientallen gevangenen doodgeschoten uit dorpen rond Mosul. De slachtoffers zijn politieagenten en militairen die in IS-gebied woonden, zegt een Iraakse functionaris tegen persbureau Reuters. IS heeft de afgelopen dagen terrein rond Mosul prijsgegeven doordat het Iraakse leger oprukt naar de stad.

De gevangenen werden met hun familie uit hun huizen gehaald en naar een plaats 15 kilometer ten zuiden van Mosul gebracht. Volgens de functionaris werden de mannen geëxecuteerd om "de anderen angst aan te jagen en dan met name diegenen in Mosul, maar ook om van de gevangenen af te komen."

Opstand

De afgelopen dagen zijn er meer berichten over massa-executies door IS in de buurt van Mosul naar buiten gekomen. Volgens een Iraakse ex-minister zijn drie dagen geleden in twee dorpen ruim zestig burgers vermoord, omdat ze in opstand waren gekomen tegen IS.

Een woordvoerder van VN sprak dinsdag van zeventig lichamen van burgers die waren gevonden in een plaats bij Mosul. Ook heeft IS volgens de woordvoerder vijftig agenten gedood.

Het Iraakse leger en Koerdische troepen begonnen op 17 oktober met een offensief om Mosul te veroveren. Het is de laatste grote stad die IS in handen heeft in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl