Op 'lieve top' schudden Shell en Greenpeace zelfs elkaar de hand
Samen stonden ze vanmorgen op het podium: de Nederlandse directeuren van Shell en Greenpeace. Op de Nationale Klimaattop in Rotterdam gaven ze elkaar zelfs een hand.
Het tekent de optimistische sfeer die in de Van Nelle Fabriek hangt, zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. "Zelfs demonstreren gebeurt op een lieve manier. Actievoerders die een spandoek ontvouwden om pensioenfonds ABP fossielvrij te maken, mochten naast het podium blijven staan."
Enorme afname van CO2
Iedereen heeft een goede instelling, zegt Hofs, maar of dat tot grote stappen zal leiden, is nog onduidelijk. De top moet concrete ideeën opleveren om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen. Daar heeft Nederland onder meer beloofd om in 2050 de CO2-uitstoot te verminderen met 80 tot 95 procent ten opzichte van 1990.
Volgens premier Rutte, die de top opende, moet er nog heel veel gebeuren wil Nederland dat halen. "Alleen als we allemaal samenwerken en ieders denkkracht ten volle benutten, kunnen we de ambities waarmaken", zei hij.
Shell vraagt om duidelijke programma's, zoals veel meer windmolenparken op zee, en een heldere mobiliteitsagenda. "Als dat wordt neergezet voor de komende jaren, dan kunnen bedrijven, Shell incluis, daarin investeren en meehelpen", zei directeur Marjan van Loon. Shell riep de politiek samen met 39 andere bedrijven op om vaart te maken met de klimaatdoelen.
"Dit is een grote overgang", zei de Shell-topvrouw. "We zijn in Nederland nu 94 procent fossiel. We hebben met elkaar afgesproken dat we in 2050 die CO2-reductie gaan halen. Iedereen zal daar de schouders onder moeten zetten en dat doet het bedrijfsleven ook."
'Kansen zien'
Greenpeace kwam eerder deze maand met een aantal speerpunten om de klimaatdoelen te halen. De milieuorganisatie wil zo snel mogelijk de kolencentrales sluiten en vindt dat Nederland binnen 20 jaar volledig moet overgaan op duurzame energie.
"Ik hoop dat een heleboel mensen kansen zien", zei Greenpeace-directeur Joris Thijssen. "Dat je bijvoorbeeld huizen gaat isoleren. Dan kan je mensen een comfortabel huis en een lagere energierekening geven en wat goeds doen voor het klimaat."