Donald Trump spreekt voor donateurs in New Jersey (mei 2016)

Trump en Clinton stoppen met bedelen bij steenrijke achterban

Met nog een kleine twee weken te gaan tot de presidentsverkiezingen zijn Donald Trump en Hillary Clinton gestopt met het ophalen van geld bij rijke donateurs. Beide campagnes zeggen dat hun kandidaten tot 8 november al hun aandacht aan de kiezers willen geven.

Ze zullen nog wel tijd vrijmaken om hun schatrijke supporters telefonisch ervan te overtuigen een riante cheque uit te schrijven. Ook hun online fondsenwerving blijft actief.

Honderden miljoenen

Clinton en Trump hebben de afgelopen maanden met hun optredens op, vaak besloten, bijeenkomsten honderden miljoenen dollars opgehaald. Dat geld kwam niet alleen hun eigen campagne ten goede, maar ging ook naar de schatkist van de Democratische en de Republikeinse partij. Die financierden daarmee onder meer de lokale partijkantoren en de campagnes van Huis- en Senaatskandidaten.

Vooral voor de Republikeinen is het vervelend dat die geldkraan wordt dichtgedraaid, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Het partijbestuur is niet alleen bang de strijd om het Witte Huis te verliezen, maar ook de meerderheid in de Senaat. De Republikeinen kunnen elke dollar dus goed gebruiken."

De beroerde peilingen voor Trump, die ver achterligt op Clinton, hebben hun effect op de kansen van andere Republikeinse politici. Volgens verschillende berekeningen hebben de Democraten twee keer zo veel kans om de Senaat te winnen als de Republikeinen. "Trump dreigt heel veel Republikeinse senatoren in zijn val mee te sleuren", zegt Van der Horst.

De geldinzamelingsbijeenkomsten voor de presidentskandidaten stoppen overigens niet. De komende twee weken zullen prominente vervangers van Trump en Clinton, zogenoemde surrogates, de plek van beide kandidaten innemen.

Clintons campagne heeft 41 evenementen gepland, met sprekers als dochter Chelsea Clinton en vice-presidentskandidaat Tim Kaine. The Washington Post schrijft dat Trumps team vermoedelijk zoon Donald junior naar voren schuift.

Voor meer over de Amerikaanse verkiezingen, ga naar de speciale videosite van NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl