NOS SportAangepast

'Speelsters houden kritiek op Annan voor zich'

Annan zal in de toekomst fitter van geest zijn

Opluchting is een groot woord, maar Alyson Annan geeft toe "heel blij te zijn" dat ze mag aanblijven als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. Zij zal na de verloren olympische finale immers heus gevoeld hebben dat contractverlenging geen vanzelfsprekendheid was.

Daarom ook geeft Annan herhaaldelijk aan dat ze geleerd heeft van Rio, dat een black-out als in de halve finale van de Spelen haar niet nog eens zal overkomen en dat ze bereid is om te werken aan haar mindere kanten.

Eigengereid

Hockeycommentator Philip Kooke: "Annan is iemand met een schat aan informatie en analytisch heel sterk, maar ze staat ook bekend als een eigengereide coach. Als je nu goed naar haar luistert, dan hoor je dat ze wil groeien op het gebied van communicatie."

"En er zijn coaches om minder gesneuveld", vult oud-international en analyticus Jacques Brinkman aan. "Sjoerd Marijne werd ontslagen na de tweede plaats op het EK en Paul van Ass moest bij de mannen het veld ruimen na WK-zilver. Het is dus echt opvallend dat Annan doorgaat, net als Max Caldas bij de mannen."

Brinkman zet vraagtekens bij aanblijven Annan

Technisch directeur Arno den Hartog van de KNHB stelt uiteraard wel het volste vertrouwen te hebben in Annan. Bovendien benadrukt hij dat ook de spelersgroep unaniem voor het aanblijven van de Australische coach is.

Brinkman zet zijn vraagtekens bij de evaluatie waar Den Hartog het breed gedragen vertrouwen in Annan op baseert. "Die evaluatie was er alleen voor de vorm, want volgens mij was een week na de Spelen al duidelijk dat de KNHB zou doorgaan met Annan."

'Er was niemand die niet door wilde met Annan'

Speelsters vreesden voor plek in Oranje

Ook Kooke vermoedt dat de bond al aanstuurde op contractverlenging voordat het in gesprek ging met de speelsters. "Unaniem, dat klinkt als een Noord-Koreaanse meerderheid", zegt Kooke.

De commentator weet hoe die uitslag tot stand gekomen is. "Twee dagen na de Spelen liet de KNHB al bij monde van bestuurslid Marjolein Bolhuis weten zeer enthousiast te zijn over Annan. Dat hebben alle speelsters gehoord."

"Dus alle internationals die kritiek hadden of zelfs van de bondscoach af wilden, hebben hun mening voor zich gehouden. Vind je het gek? Niemand wil z'n plek in Oranje kwijt."

En daarom gaan speelsters en coach nog twee jaar samen door. Bij de EK volgend jaar in Amstelveen en het WK een jaar later in Engeland moet blijken of dat verstandig was. Brinkman: "Er tellen geen excuses meer. Er moet nu echt gepresteerd worden. 2018 wordt het afrekenmoment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl