Britse premier May op het congres van de Conservatives
NOS NieuwsAangepast

Uitgelekte opnames: Britse premier zag weinig heil in brexit

De Britse premier Theresa May heeft een maand vóór de brexit gewaarschuwd voor de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie. Dat deed ze bij een ontmoeting met bankiers van Goldman Sachs, toen ze nog minister van Binnenlandse Zaken was. Dat meldt The Guardian.

May moet nu de Britten uit de Europese Unie leiden. Bij het gesprek met de bankiers in mei waarschuwde ze nog voor de economische gevolgen daarvan. "Onderdeel zijn van een handelsblok van 500 miljoen is belangrijk", zei ze toen. "Veel mensen willen investeren in het Verenigd Koninkrijk omdat we in de EU zitten."

In het gesprek pleitte May ook voor een Britse voortrekkersrol in de EU. "We hebben in Europa een rol op de achtergrond, maar daar moeten we juist vandaan. Als we de leiding nemen, kunnen we juist zaken bereiken."

Uitgelekte opnames: Britse premier zag weinig in brexit

Immigratie

Bij een bijeenkomst van haar Conservatieve Partij zei May onlangs nog dat ze immigratie als belangrijkste onderdeel ziet van de brexit, nog boven de vrije markt. Ze ziet het als speerpunt in de onderhandelingen. "We gaan niet uit de EU om vervolgens de controle over immigratie weer op te geven."

May is niet de eerste politicus uit het huidige Britse kabinet die tegenstrijdige dingen over een brexit heeft gezegd. Boris Johnson, die zich juist inzette vóór een brexit, noemde een Brits vertrek uit de EU in een nooit gepubliceerde column in een Britse krant "een gevaar voor de eenheid van het Verenigd Koninkrijk". Johnson is nu minister van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl