Als bewijs voor de hack is het paspoort van de medewerker op Twitter gezet

'E-mail van naaste medewerker Poetin gehackt'

Een Oekraïense hackersgroep zegt dat ze mailtjes in handen heeft van een naaste medewerker van president Poetin. Uit de mailtjes van die medewerker, Surkov genaamd, zou blijken dat Poetin de komende maanden Oekraïne wil destabiliseren.

Het uiteindelijke doel is om nieuwe verkiezingen te forceren en zo een pro-Russische regering in het zadel te helpen, zeggen de hackers.

De inlichtingendienst van Oekraïne zegt dat de e-mails authentiek zijn. De hackersgroep heeft onder meer het paspoort van Surkov op Twitter gezet om te onderstrepen dat alles echt is. Recente mailtjes zijn nog niet gepubliceerd en overgedragen aan de geheime dienst.

Uit de mailwisselingen zou blijken dat separatisten en nationalisten voor onrust in het westen van Oekraïne moeten zorgen. Op die manier moet de anti-Russische regering in Kiev ondermijnd worden.

De beste periode daarvoor zijn de maanden november tot en met maart, staat in een van de mailtjes. Uiteindelijk moeten vervroegde verkiezingen een eind maken aan de huidige regering van president Porosjenko.

Eerste reactie

Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat de mailtjes niet echt zijn en dat de verhalen over Surkovs betrokkenheid bij de destabilisatie van Oekraïne verzonnen zijn. De regering in Kiev wil niet reageren op de berichten over de hack.

Surkov zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de inlijving van de Krim door Rusland in 2014. Hij was ook de belangrijkste onderhandelaar bij de (mislukte) onderhandelingen over Oekraïne.

Als de mailwisseling inderdaad echt is, blijkt daaruit dat Moskou nog steeds warme banden onderhoudt met de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Sterker nog, Poetin wil volgens de hackersgroep binnen een half jaar heel Oekraïne in zijn invloedssfeer krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl