Waarschuwing voor grenscontrole op Duits-Oostenrijkse grens
NOS Nieuws

Grenscontroles in Schengengebied met drie maanden verlengd

De Europese Commissie geeft toestemming om de grenscontroles in het Schengengebied met drie maanden te verlengen. Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen hadden om verlenging gevraagd, zodat ze aan hun grens kunnen doorgaan met het controleren van vluchtelingen.

De Commissie moest voor 12 november een knoop doorhakken. De betrokken landen hadden om verlenging met een half jaar gevraagd, maar daarvoor voelt Brussel niets. Het was eigenlijk de bedoeling de grenscontroles eind dit jaar te beëindigen.

Vluchtelingenprobleem

De Europese Commissie is het met de vijf betrokken Schengenlanden eens dat het vluchtelingenprobleem in Griekenland nog steeds grenscontroles vereist. Vluchtelingen uit Syrië proberen nog steeds Duitsland en andere EU-landen te bereiken om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

De afhandeling van asielaanvragen in Griekenland verloopt nog steeds niet volgens plan, zegt de Commissie. Daardoor verloopt het terugsturen van afgewezen Syriërs naar Turkije ook niet soepel. Maar dat gaat binnenkort veranderen, verwacht Brussel. In Griekenland zitten nog steeds 60.000 vluchtelingen vast in opvangkampen.

In het Schengengebied mogen burgers uit 26 EU-landen vrij reizen zonder dat ze aan de grens worden gecontroleerd. De afspraken daarover zijn vastgelegd in een akkoord dat in de zomer van 1985 in het Luxemburgse plaatsje Schengen werd ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl