Bewoonster rijdt door de gangen van haar verzorgingstehuis
NOS NieuwsAangepast

'Noodkreet ouderenzorg wordt hopelijk nu wél gehoord'

Vrijwel iedereen op sociale media is het erover eens: de ouderenzorg moet beter. Het manifest van columnist Hugo Borst werkt voor de voorstanders als een katalysator. "Hij is de ideale persoon en de timing is goed", zegt hoogleraar cliëntenparticipatie in de ouderenzorg Tineke Abma.

Ze is verheugd dat Borst het manifest heeft opgesteld. In tien punten (zie onderste kader) staat verwoord wat er structureel moet veranderen om de kwaliteit van de ouderzorg te kunnen waarborgen. Ze is het op vrijwel alle fronten met Borst eens en ze is daarin niet de enige.

'Wekelijks een naar gevoel'

"Werk nu bijna tien jaar in de zorg en ga wekelijks na een dienst naar huis met een naar gevoel dat ik alweer te weinig aandacht heb kunnen geven", schrijft Ruth Baan op onze Facebook-pagina. "Ik vind dat Borst op alle punten gelijk heeft, maar ik hoop nu eens dat hier een keer serieus naar geluisterd gaat worden."

Hoogleraar Abma is hoopvol. "Er komen verkiezingen aan en Borst is iemand die de publieke opinie kan mobiliseren. Hij is geloofwaardig, verzorgt zijn dementerende moeder en geeft lezingen over het onderwerp. Ook heeft hij er zorginstellingen, verzorgers en patiënten over gesproken."

Borst is volgens Abma de aangewezen persoon om lobby te voeren. "Hij koppelt zijn agenda niet aan een politieke partij en is bereid tot stakingen over te gaan. Alle ingrediënten zijn er voor een sociale beweging."

Hugo Borst (l) tijdens een zorgdebat in de Tweede Kamer

Opleidingsniveau

De hoogleraar mist wel één ding in het manifest: nadruk op de komst van meer hoger opgeleid personeel. "Het opleidingsniveau in de laatste jaren is fors gedaald. Dat terwijl de zorg steeds complexer wordt. De omgang met dementerende ouderen bijvoorbeeld vraagt veel reflectie op hoe jouw gedrag doorwerkt op een patiënt. Het is problematisch als die reflectie ontbreekt."

Het is nu een kwestie van doorzetten. Er is echt een Deltaplan nodig.

Hoogleraar ouderenzorg Tineke Abma

Als Borst echt impact wil hebben, zegt Abma, moet hij de aanpak van dit probleem op één zetten. "Het is een kwestie van doorzetten. Er is echt een Deltaplan nodig: een strak meerjarenplan om alles op orde te krijgen. En dat kan, want er komt een nieuw kabinet aan."

Extra geld onmisbaar

Politieke steun is onmisbaar; zonder extra geld vanuit de overheid is het manifest onhaalbaar. Dat zegt zowel Abma als Actiz, de brancheorganisatie van werkgevers in de zorg. En ook op sociale media realiseert men zich dat.

Een nobel streven en met een nobele gedachte", schrijft Michael Molenschot op Facebook. "De financiering die doelstellingen moet gaan ondersteunen is er niet. Het fatsoen zal het wederom afleggen tegen kostenposten."

Ook sommige twitteraars vrezen dat de oplossingen niet makkelijk haalbaar zijn.

De in het manifest voorgestelde besparing op bestuursleden, directeurs en managers zal dan ook niet genoeg zijn volgens Abma.

"Dat levert slechts een marginaal bedrag op, het extra geld moet echt vanuit Den Haag komen", zegt Abma. "Als we het als Nederlanders allemaal zo belangrijk vinden, is dat geen probleem. We leven in een van de rijkste landen ter wereld, waarom zouden we het niet goed willen regelen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl