Militairen lopen de kazerne binnen na de aanslag
NOS NieuwsAangepast

'Terroristen met Afghaanse connectie achter bloedbad Pakistan'

De aanval op de politiekazerne bij stad Quetta was uitgebreid voorbereid en gepland door terroristen, zeggen de Pakistaanse veiligheidsdiensten. Volgens de lokale autoriteiten werd de aanslag gepleegd door leden van Lashkar-e-Jhangvi, een separatistische beweging die banden heeft met de Taliban en al-Qaida.

"Twee of drie dagen geleden onderschepten we signalen die wezen op een mogelijke aanslag in Quetta", zegt de minister van Beloetsjistan, de provincie waarvan Quetta de hoofdstad is. "Daarom was de beveiliging opgeschroefd. We hadden alleen niet verwacht dat ze zouden toeslaan bij de kazerne, net buiten de stad."

Op die plek openden terroristen vanaf vijf verschillende punten het vuur. Vermoedelijk schakelden zij eerst een van de beveiligers in een wachttoren uit. Daarna klommen ze over de muur rond het complex, die zo'n 2 meter hoog is. Eenmaal binnen bliezen de mannen hun bomvesten op en doodden ze zeker 59 cadetten.

De daders waren hoogstwaarschijnlijk lid van de militante groep Lashkar-e-Jhangvi, wat zoveel betekent als 'Leger van Jhangvi'. De beweging is vernoemd naar een soennitische, spirituele leider, vertelt Pakistan-deskundige Olivier Immig. "De groepering probeert met dit soort aanslagen het leger uit Beloetsjistan te verdrijven."

In die provincie, die dicht bij de grens met Afghanistan ligt, is het vaker onrustig. Er zijn meerdere separatistische groeperingen actief, die het gemunt hebben op de Pakistaanse staat. Ook advocaten zijn doelwit, zo bleek in augustus van dit jaar. Toen kwamen bij een zware aanslag op een ziekenhuis in Quetta zeventig mensen om het leven, onder wie zestig strafpleiters.

'In onze barak vielen drie of vier mannen binnen'

Lashkar-e-Jhangvi wil, net als andere soennitische bewegingen uit de regio, dat islamitische bestuurders het voor het zeggen krijgen in Beloetsjistan. Volgens Immig krijgt de beweging materiële en immateriële steun van de Taliban en al-Qaida om dat doel te bereiken. "Die groeperingen zijn geestverwanten van Lashkar-e-Jhangvi."

Wie heeft het 'grootste kalifaat'?

Dat IS ook liet weten achter de aanslag te zitten, hoort volgens de deskundige bij de strategie van de terreurbeweging. "Het gaat erom welk kalifaat het grootste lijkt."

De militanten achter deze aanslag zouden instructies hebben gekregen vanuit buurland Afghanistan. De Afghaanse connectie is belangrijk voor dit soort militante bewegingen, zegt Immig. Als de Taliban worden geraakt door bijvoorbeeld Amerikaanse veiligheidsdiensten, dan slaan groepen in het grensgebied terug.

Immig: "Het kan zijn dat de dood van Taliban-leider Mansour tot diepere wraakgevoelens heeft geleid."

Daar komt bij dat er sinds kort meer Pakistaanse militairen actief zijn in de regio. Op die manier wil de regering in Islamabad Chinese investeerders geruststellen. Zij steken geld in onder meer infrastructuur in de olierijke regio en zien liever niet dat hun investeringen verdampen door politieke onrust.

Al deze factoren hebben bijgedragen aan een nieuwe uitbarsting van geweld in Beloetsjistan. En die onrust houdt voorlopig aan, denkt Immig. Volgens hem kunnen inwoners van Quetta meer aanslagen verwachten. Dat betekent dat veel Pakistanen die in Beloetsjistan voor de overheid werken, hun leven ook de komende tijd niet zeker zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl