Een Nederlandse vissersboot
NOS NieuwsAangepast

Vissers vrezen verbod op vissen in Britse wateren

Nederlandse vissers zijn bang dat ze door de brexit straks worden geweerd uit Britse wateren. Ze roepen de politiek op om dit doemscenario te voorkomen.

De vissers halen meer dan de helft van hun vangst uit Britse wateren. In Groot-Brittannië kunnen sommige vissers niet wachten om buitenlandse boten te weren zodra ze uit de Europese Unie zijn gestapt.

"Engelse kranten staan vol met teksten over buitenlandse vissers die moeten vertrekken", zegt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. "Daar maken we ons enorme zorgen over."

Engelse kranten staan vol met teksten dat buitenlandse vissers moeten vertrekken.

Johan Nooitgedagt, Nederlandse Vissersbond

De belangenorganisatie VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Europese vereniging voor Pelagische visserij PFA hebben een stuk opgesteld met het standpunt van de vissers. Ze wijzen erop dat er maar weinig sectoren zijn waar de impact van de brexit zo groot kan zijn als in de visserij.

"Onderhandelaars moeten goed hun best doen om voor de Europese vissers iets over te houden", zegt Nooitgedacht.

Hij doelt daarmee op de onderhandelaars van de Europese Unie. Zij moeten de komende tijd met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië in gesprek over de voorwaarden van vertrek uit de EU. Het kan nog jaren duren voordat er duidelijkheid is over wat de brexit voor de Nederlandse visserij betekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl