Wilders bij de uitreiking van de cartoonprijs in Garland. Even daarna brak een schietpartij uit.
NOS NieuwsAangepast

Wilders: FBI informeerde mijn beveiliging niet over dreiging

PVV-leider Geert Wilders wil meer opheldering over een schietpartij in de Amerikaanse plaats Garland in mei 2015. Twee mannen openden toen het vuur op een bijeenkomst waar Wilders sprak. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI wist dat er een dreigement was, maar heeft er volgens De Telegraaf niets over gezegd tegen de beveiliging van Wilders. Die vindt dat "absoluut niet kunnen".

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie had de FBI op verzoek van de PVV-leider om informatie gevraagd over de schietpartij. De Amerikanen meldden dat ze een dag voor het incident geen signalen hadden ontvangen van een dreigement. Op de dag van de schietpartij kreeg de dienst echter wel informatie binnen. Die werd doorgespeeld naar de politie in Garland en andere autoriteiten. Of daar ook Nederlandse diensten bij waren, is niet duidelijk.

De FBI zegt dat de beveiliging van het evenement vanwege de dreiging fors was opgeschroefd om een aanval te kunnen afslaan.

Niet op de hoogte

Wilders zegt tegen De Telegraaf dat het antwoord van de FBI het bewijs is dat zijn beveiliging niet vooraf op de hoogte is gesteld.

De PVV-leider wil van minister Van der Steur en premier Rutte nu verdere opheldering over de zaak. Hij zegt dat de houding van de Amerikanen "absoluut niet kan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl